Pahor, Türk in Zver o ljubezni do domovine

Avtor: Alen Salihović. Vir: Radio Ognjišče. Radio Ognjišče je pred nedeljskimi volitvami pripravil javno soočenje predsedniških kandidatov.

…..

Zver je na vprašanje, kako vzpodbuditi mlade, da bodo čutili večjo pripadnost do domovine, odgovoril, da je veliko v vzgoji otrok, tudi v šolah. „Predvsem šola, ki je ostala edina obvezna institucija v sodobni družbi, bi morala temu posvetiti veliko večjo pozornost. Kot minister sem uvedel to, da so morali javni zavodi obvezno izobesiti zastavo, s tem so izrazili spoštovanje do tega osrednjega nacionalnega simbola. Dajem tudi pobudo, da se zakon o himni dopolni tudi z drugo tako imenovano domoljubno kitico Prešernove Zdravljice, da tudi na tak način izrazimo pripadnost svoji domovini. Domovina pomeni ljubezen do svojega družbenega in naravnega okolja, državljanska kultura pa je nekoliko širši pojem, ki pa vključuje tudi domovinsko kulturo,“ je dejal Zver.

Pahor je na vprašanje poslušalcev, kako si bo prizadeval za ohranjanje slovenskega jezika, poudaril, da je jezik pomemben. „Mislim, da bi lahko v šolah storili več, da bi brez sramu poskušali vzgojiti pripadnost do zastave, do himne, tudi do institucij, do predsednika republike. Reči moram, pa ne zato, ker mislim, da bom jaz na sliki, ampak, če bi bila slika predsednika republike v šolah, ne bi bilo nič narobe,“ je povedal Pahor in dodal, da bi se dalo na teh področjih narediti veliko več.

Idejo o izobešanju slike predsednika republike v šolah je pozdravil tudi Türk, ki je na vprašanje, kakšen je njegov odnos do države in kako gleda na potezo posameznikov, ki so v Dražgošah grb na slovenski zastavi prešili z rdečo zvezdo dejal: „Moj odnos do zastave je izjemno spoštljiv in zastavo Republike Slovenije, ki je bila izobešena ob osamosvojitvi spoštujem, nisem zato, da bi se karkoli spreminjalo, kot veste takšni predlogi so bili.“

Glede Dražgoš pa dodal, da „tja pridejo ljudje, ki imajo različne poglede, imajo svoj odnos do simbolov, ki jih je dala naša zgodovino, to je treba razumeti in treba je vedeti, da je razlika med uradnimi izobešanji zastav, ki morajo biti narejena tako, kot velevajo pravila in kot zahteva domoljubje, in uporabo drugih simbolov, ki jih prinaša tradicija. Tudi te je treba razumeti in biti do njih strpen.“

Vir: Radio Ognjišče