P. Rak, Delo: Zablode Vesne Vuk Godina

Zablode postsocializma: Knjiga antropologinje zagovarja šibke teze s še šibkejšimi argumenti.

Socializem je tako popolna­ in vseobsegajoča zabloda, da jo očitno lahko spregledajo­ samo intelektualci. Besede ekonomista Thomasa Sowella­ se zdijo­ kot nalašč za vse bolj vroče ­polemike o bodočem­ družbenem­ ustroju, pri katerem­ se zdi temeljni problem primerjava med teoretičnim oziroma tako rekoč virtualnim modelom socializma in praktičnim funkcioniranjem kapitalizma.

Knjiga Zablode postsocializma Vesne Vuk Godina (Beletrina, 2014) se zdi še en primer tovrstne temeljne nekonsistentnosti, četudi se avtorica v njej sklicuje na tako imenovane »zapiske s terena«, v katerih nastopajo večinoma anonimni anketiranci, ki naj bi s svojimi – bolj ali manj naivnimi ali vsaj prostodušnimi – izjavami potrjevali njene teze.

Gre za obsežno delo, čeprav ga je bila na zahtevo založnikov avtorica prisiljena precej skrajšati, kar je nedvomno dobrodošlo, saj gre za konstantno recikliranje sorodnih ali celo identičnih teoremov, ki so zelo šibko utemeljeni, pogosto celo v nasprotju s samimi seboj.

Kje začeti? Morda z avtoričino mislijo, da smo Slovenci povsem anahronistični pri načrtovanju prihodnosti, saj se zgledujemo po »logikah in predpostavkah miselnih modelov iz druge polovice 19. stoletja«, po drugi strani pa se knjiga začne s citatom Karla Marxa. In nadaljuje s kritiko načel socialnega evolucionizma, ki opredeljuje zgodovino kot obvladljiv in predvidljiv proces, zato se nekritično zgledujemo po kapitalizmu zahodnega tipa.

Več lahko preberete na strani Dela.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.