P. Frankl, Finance: Titojugend*

*»Titova mladina« vzneseno riše Laibacher Flughafen in nas pelje nazaj.

Rod prastari svi smo, a Goti mi nismo, slavenstva smo drevnoga svijest; tko drukčije kaže, kleveće i laže, i osjetit našu će pest!

Verz iz originalno sovjetske koračnice, ki ga vidite zgoraj, sem se naučil, ko sem strumno korakal, glava pod čelado, in pel. Na ves glas, in to pred tridesetimi leti v JLA. »Prastari smo rod, a gotski nikakor, stare smo ‘slave’ zavest; kdor trdi drugače, kleveče in laže, občutil našo bo pest!«

Še dobro, da imamo revijo Mladina, v kateri sem pred nedavnim ob prodaji Aerodroma Ljubljana Nemcem videl na veliko napisano »Laibacher Flughafen«. Če ne bi, bi dolgost mojega spomina morda bila krajša … Ko sem pred tridesetimi leti Mladino kupoval v trafiki na beograjskih Terazijah, sem jo prebral v kavarni, v vojašnico je nisem nesel. Tedaj je revija namreč bila subverzivna. Tudi zdaj je, a gre za subverzivnost na minus 1. Tedaj je bila do JLA kritična, danes jo, morda karikirano, poveličuje. Partizani so se borili proti Nemcem. Mladina se danes bojuje proti Nemcem. Razlika je le v tem, da smo zdaj z Nemci v skupni uniji, ki je prijateljska. Mladina pa Slovenijo z izkopavanjem starega sentimenta vrača v preteklost.

Kaj je šlo urednikom Mladine po glavi, ne vem. S poceni partizanskim »Mirko i Slavko« stripovskim trikom in grškim protinemškim jezikom verjetno želijo povedati, da Slovenija s prodajo letališča izgublja suverenost, da za hlapce rojeni Slovenci in njih politiki itak služimo Nemcem in da se je treba temu upreti. Verjetno pa zadeva ni tako resna, morda so se le malo »zezali«.

Prodaja ljubljanskega letališča je dobra stvar. Pri tem je sicer seveda treba upoštevati, da so delničarji pred prodajo iz njega potegnili za 35 milijonov evrov dividend, da je zaradi prodaje zastal projekt gradnje drugega terminala, za katerega so ta sredstva bila rezervirana, in da je, vsaj začasno, po vodi splavalo za 13,5 milijona evrov evropskih sredstev, ki so že bila pridobljena za to gradnjo. Bo pa v Slovenijo na račun prodaje priteklo 234 milijonov evrov. In prej ali slej bo Fraport, novi lastnik letališča, prepričan sem, tudi vnaprej vlagal v Aerodrom in tako na njem krepil promet in že pred prodajo njegovo kar dobro poslovanje.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.