Koronavirus širi se kot jedrska eksplozija

Poseben čas

Za vsako prijaznost, ki jo doživimo od drugih, odgovorimo tako, da smo prijazni do dveh drugih ljudi. Ta dva bosta prijazna do štirih. Ti štirje do osmih. Naj se prijaznost, sočutje, skrb širijo hitreje kot virus. Naj se med nami namesto virusa eksponentno širi človeškost.

“Postresnice”

Imel sem priložnost spregovoriti z ekonomskim svetovalcem nekdanjega češkega predsednika. Vprašal sem ga, kaj je bila Havlova glavna lastnost, in začuden slišal, da je bila to … prijaznost! Kako neobičajno za današnjo cinično politiko. Čeprav je Havel za moto svojega disidentstva izbral načelo ‘živeti v resnici’, je pokazal, da resnice ni mogoče nekomu potišati v grlo, marveč se lahko razširja le z zgledom.

Neznanec, dober dan!

Ko se srečamo z neznano osebo, ne moremo vedeti ali ima dobre ali prikrito slabe namere. V večini držav obstaja običaj pozdravljanja neznane osebe v primeru srečanja v dvigalu ali na hodniku. V kolikor nekdo tega ne stori, se to šteje kot znak nevljudnosti in nevzgojenosti. Stopnja civiliziranosti neke skupnost se ocenjuje tudi na osnovi odnosa z neznancem.