Imamo dve možnosti: da zgnijemo ali se pa »znucamo«

Po Facebooku me je takoj po Ljubljanskem maratonu mlada mamica vprašala, kako naj se pripravlja, da bo drugo leto zmogla preteči 21 km na Ljubljanskem maratonu. Pravi, da trenutno zmore 10 km in da po taki razdalji še ni utrujena. Sem ji odgovoril, da je polmaraton resna disciplina in da je nekaj drugega kot dvakrat 10 km ter da zahteva zelo resno pripravo. Če ne lahko pride do poškodb. Verjela mi je in mislim, da se bo začela pripravljati za naslednje leto. Maraton (in delno tudi polmaraton) v kombinaciji s fascinantno množico več tisoč tekačev, ki se pojavijo na štartu velikih prireditev, je očitno postal zelo vabljiv in izzivalen.

Zakaj preteči maraton?

Pretekla sem svoj prvi maraton. Polovičk se je kar nekaj nabralo, a za 42km ni bilo časa, poguma, ali pa volje. Počasi, z leti mi je začela upadati volja za tek. Pravijo, da smo tekači … Beri dalje

Maraton je odvisnost od množice, adrenalina in endorfinov?

V nedeljo sem tekel na Ljubljanskem maratonu. Zame je zadnja leta dovolj polovička – 21 km, a sem pred leti večkrat pretekel tudi 42 km razdaljo, tako da poznam občutke, ko se telo “zaleti v zid”, a volja te vseeno pelje do konca. Razmišljal sem v čem je čar in mik dolgega, množičnega teka in ga primerjam s samotnimi potmi in orientacijskim tekom.