Jankovič postavlja spomenik osamosvojiteljem na mestno margino

Branitelji iz osamosvojitvene vojne bodo dobili spomenik na Trgu mladinskih delovnih brigad. Kidrič še kar rjove (ali pa kliče Tanjo Fajon) iz Parka Sveta Evrope. Trg revolucije je le na papirju preimenovan v Trg republike, dejansko pa je s spomenikoma revoluciji in Kardelju ostal Trg revolucije.

Kam gredo Jankovićeve zmagoslavne proslave?

Ljubljana ostaja v glavah sedanje mestne oblasti miselno ujeta v času, katerega resnica je ostala zakopana v slovenskih hostah, napojenih s krvjo slovenskih deklet, žena, fantov in mož, ki so verjeli vanjo. Pa čeprav vsak v svojo.

Vstopiti ni enako izstopiti

Svojo žico je nekoč dobila tudi Ljubljana. V svoji nemoči so jo zgradili Italijani. Ne kot velik zapor, temveč kot utrdbo, da bi rešili prebivalstvo pred nenehnimi krvavimi atentati morilskih vosovskih trojk. Pobijali so Slovence. Malo ali nič Italijanov. Ljubljana zato ni bila zapor, bila je varno območje pred partizani. Zato Ljubljana ni nobeno mesto heroj. Zveni pa dobro in za malikovalce prijetno.

Marš ob žici ali Ljubljana mesto terorja

Avtor: Jože Bartolj. Otroci bodo tudi tokrat pohajali po poti spominov, pa čeprav njihovi spomini ne sežejo prav daleč. »Gremo na pohod,« mi pravi naš vrtičkar. In tukaj se njegova zaznava pohoda konča. Vzgojiteljica je … Beri dalje