‘Postajamo to, kar jemo’

Dovolite mi, da današnjo homilijo začnem z vprašanjem, na katerega vam bom ponudil tri možne odgovore. Vprašanje pa je: o čem je govoril evangelij prejšnje nedelje? o poklicu učencev o blagrih o kruhu Beseda je … Beri dalje

Z Najsvetejšim v korak s časom

Kristjani imamo svojevrstno prednost, saj je naša vera živa v odnosu do časa v katerem živimo. K temu nas spodbujajo krščanski prazniki, ki so neločljivo povezani s človekom, z njegovo dušo, telesom in duhom. Evolucijsko … Beri dalje

Iger je konec, dajte (še) kruh

Zimskih olimpijskih iger je konec in zagrizeni slovenski navdušenci športa so se morali iz toplih naslonjačev vrniti v kruto realnost. Da, igre so bile za Slovenijo z rekordno bero kolajn odlične in večina je vsaj za nekaj dni pozabila na vsakdanje tegobe. A če so v starem Rimu imeli politiko »kruha in iger«, so zdaj bile samo igre, kruha pa od nikoder.

„Austrija, hvala ti za kruh!“

Ženička z naše vasi je med obujanji spominov zvedavi otročadi rada rekla: „Nikul nam ni tak dobro šlo, ko za cajta Hitlera.“ Ne, ni pozabila, koliko gorja je njeni rodbini nanesla nemška mobilizacija štajerskih fantov. Tudi ni bila proti Titu. Zanjo je Tito bil mož in pol. Od kod torej ta srhljivi „nikul tak dobro“?

Velik “žanjec” žanje pšenico

Na Mengeškem polju smo opazili kombajn, ki je z vso paro žel pšenico. Ta se bo čez čas spremenila v moko, iz katere bomo spekli kruh, ki je za naše kraje eno od osnovnih živil. V prenesenem pomenu pomeni kar telesno hrano: “… daj nam danes naš vsakdanji kruh …”.