Ornik: Libija – nekaj dvoličnosti

Potem, ko so prve francoske, ameriške in britanske bombe in rakete začele padati po Libiji, so se v Arabski Ligi zgrozili, češ da so podprli le uveljavitev prepovedi poletov nad državo, ne masivnega bombardiranja. Očitno jim nihče ni povedal, da ne moreš narediti palačinke, ne da bi zlomil par jajc. A potem, gre za očitno dvoličnost, saj so se v Združenih Arabskih Emiratih in Katarju odločili zaveznikom prispevati tudi svoja bojna letala.

Prav na primeru arabskih držav, ki so podprle resolucijo ZN, ki bi naj preko prepovedi letenja v Libiji zaščitila civiliste, lahko vidimo neverjetno dvoličnost v regiji. V Jemnu istočasno, ko se v Libiji odvija državljanska vojna, dolgoletni vladar pobija protestnike po ulicah prestolnice. Samo v zadnjih dneh jih je bilo ubitih nekaj deset. Podobno se godi v majhni otoški državi Bahrajnu, kjer sunitska monarhija vlada šiitski večini. Tja sta Saudska Arabija in Združeni Arabski Emirati poslali svoje vojake. Da bi zatrli proteste, ne zaščitili ljudi, ki hočejo, da bi jih v lastni državi obravnavali enakopravno.

/ … /

Da pa gre v primeru polkovnika Gadafija za izredno okrutno osebo, je znano vsakemu, ki se je vsaj malo pozanimal o njem.

/ … /

Ko so začele padati bombe, se je Gadafi oglasil in začel zahodu pridigati o njegovih grehih. Zanimivo, da bi vse, kar je znal povedati o zahodnih silah, lahko povedal kar sam o sebi. O napadih in vmešavanju v zadeve drugih držav, kakor je za časa svoje vladavine napadel Čad in Egipt in z vojaki podpiral brutalnega ugandskega diktatorja Idi Amina. Omenjal je terorizem, a tukaj je človek, ki je podpiral vse možne teroriste po svetu, ki je odgovoren za napad na berlinski lokal, v katerem sta umrla dva, ranjenih pa je bilo na stotine ljudi in na potniško letalo nad Škotsko, kjer je umrlo 270 ljudi. Človek, ki bi se rad prestavil za miroljubno žrtev agresije vampirskega zahoda, je sam velika pošast, ki ga utegne prav kmalu doleteti zaslužena kazen.

Več: Drugi svet