PRIČEVALCI: ANTON KONDA, partizanski oficir in zapornik na Golem otoku (POSNETEK)

Do pričevanja partizana in politkomisarja Antona Konde iz Bele Krajine, ki je brez dvoma eno najzanimivejših sploh, lahko dostopamo preko te povezave.

Osrednji del je bil posnet že leta 2015 v Sloveniji, dodatek pa lansko pomlad v bližini Sydneya v Avstraliji, kjer je Konda živel do svoje smrti letošnjega maja. S pripovedjo, ki nastala ob sprehodu po posestvu, se nam Konda razkrije v vsej svoji človeški razsežnosti, kot oseba z veliko občutljivostjo za pravico in izpostavljeno ljubeznijo do svoje domovine Slovenije.

Kljub temu, da je bil aktiven partizan in politkomisar je padel v kolesje »lova na čarovnice« v času Informbiroja in pristal na Golem otoku. Po vrnitvi so ga silili, da bi delal za Udbo, kar pa je zavrnil in zbežal čez mejo na drugi konec sveta. Gledalec ima priložnost vpogleda v iskreno čustvovanje rojaka pri 92 letih, ki razmišlja o slovenski zgodovini in svoji vlogi v njej.

V drugem delu se pričevanje skoncentrira na Kondovo življenjsko zgodbo. S starši je delal na njivi, ko so ga leta 1942 mobilizirali partizani. Hitro je napredoval, postal politkomisar in aktivni oficir. V iskreni pripovedi nam oriše razmere v rodni Beli Krajini pred vojno in med vojno samo, odhod v partizane in težke preizkušnje, ki jih je preživel med vojno, velikokrat na pragu smrti. Bil je v Tomšičevi brigadi, deloval v partizanski bolnici in v XIV. diviziji, ki je med pohodom na Štajersko prek Hrvaške utrpela hude izgube. Bil je tudi zraven, ko je padel pesnik Karel Destovnik kar podrobno opiše v pričevanju.

Anton Konda je bil vedno sredi dogajanja, večkrat odlikovan, najdemo pa ga tudi na eni najbolj znanih partizanskih fotografij, ko skupaj z duhovnikom Lampretom in še dvema nesejo ranjenca. Leta 1948 je kot aktivi oficir jugoslovanske armade padel v kolesje Informbiroja in pristal na Golem otoku.

Po prihodu nazaj je, kot omenjeno, doživljal pritiske politične policije zato je zbežal iz Jugoslavije v Avstralijo. Tja mu je je kmalu sledila tudi njegova bodoča žena s katero sta si ustvarila lepo družino. Pretresljiva izpoved o preživetju in močni veri, še vedno ključni v življenju pričevalca, ki se je boril za svobodo, a jo je naposled doživel šele v Avstraliji. Svojo življenjsko pot je sklenil maja 2018.