Omejitev posojil: ko oblastniki razmišljajo namesto nas

Ko nam odklonijo posojilo, se spomnimo na odpisane Jankovićeve dolgoveDanes, na prvi novemberski delovni dan, verjetno že veste, kakšne novosti je prinesel letošnji prvi november na področju kreditiranja. Naj vas še enkrat spomnimo: oblast je z administrativnimi ukrepi določila omejitve pri najemanju posojil. Odslej je določena kvota, določena za oskrbovane družinske člane. Kar pomeni, da čim večjo družino imamo, manj imamo možnosti, da bomo dobili posojilo. Povedano drugače: družine pravzaprav sploh ne bodo imele možnosti dobiti posojilo, denimo za avto ali za nakup stanovanja.

Ne bomo naštevali vseh mogočih podrobnostih, ki jih prinašajo novosti na področju kreditiranja. O tem je bilo v medijih že dovolj napisanega in povedanega. Niti ne bom razpravljal o tveganjih, ki jih prinaša izposojanje denarja »na črno«, kjer se bodo zatekli vsi, ki jim banke ne bodo odobrile posojila. Kot nam je že dolgo kristalno jasno, država dandanes ves čas lahko povsem legalno gleda »pod odejo«. In, resnici na ljubo, lepo sledimo Kitajcem, ki že uvajajo sistem kreditnih točk za državljane. Kar pomeni, da bolj so ubogljivi, pridni in poslušni do oblasti, več imajo kreditnih točk. In več ko imajo kreditnih točk, več lahko potujejo v tujino, dobijo posojila in tudi kakšen privilegij. Za tiste »manj pridne« vsega tega tudi pri nas kmalu ne bo več. Orwellov »veliki brat« deluje brezhibno in vse bolj prihaja tudi v slovensko družbo.

Ko oblastniki razmišljajo namesto nas

Sedaj si pa predstavljajmo očeta štirih otrok, ki morda zasluži le kakšen evro čez povprečno plačo, želi pa kupiti dovolj prostoren avtomobil, s katerim bo lahko ženo in vse štiri otroke odpeljal na obisk sorodnikov, na krajši izlet, morda celo na počitnice. In si bomo verjetno mislili, češ s številom otrok nad povprečjem bo verjetno imel kakšno prednost.

Žal se bo zgodilo ravno narobe. Uslužbenka na banki mu bo prijazno razložila, da je država določila število evrov, ki morajo ostati na posameznega otroka, kar pomeni, da je vsaj uradno kreditno nesposoben. Povedano drugače, kljub davčnim ugodnostim z nakupom avtomobila ne bo nič.

Zgodba očeta štirih otrok, se lahko ponovi tudi vam. Z nameravanim nakupom ne bo nič. In vam namesto posojila lepo napotijo na staro dobro socialistično varianto. Najprej pet let varčujte, potem pa pride na vrsto avtomobil. In boste seveda z dolgim nosom odšli iz banke. Vsake banke. Ker vam bodo povsod povedali isto. In ker država to določa zato, ker dela v vaše dobro – ker vi sami ne veste. Razumete? Oblastniki razmišljajo namesto nas!

Ko se vam bo to zgodilo, se sedaj spomnite na dolgove, ki so jih odpisali družini Janković. Skupno jih je bilo za okoli 45 milijonov evrov. In takrat se še enkrat spomnite, kaj so vam povedali na banki.