Odstopni izjavi ministrov Pličaniča in Šušteršiča

Avtor: Igor Kršinar. Vir: Reporter. Predsednik Državljanske liste Gregor Virant, ki je včeraj odstopil s položaja predsednika državnega zbora, je dobil svojevrstno zaušnico svojih ministrov Janeza Šušteršiča in Senka Pličaniča, ki bosta z odstopom poslance seznanila v četrtek. Ministra sta o svojem odstopu predsednika vlade Janeza Janšo pisno obvestila že v četrtek in se mu ob tem zahvalila za sodelovanje. Vsebina njune pisne izjave kaže, da vlado zapuščata s težkim srcem, zaradi česar naj bi bil Virant po poročanju naših virov precej besen.

Pismo obeh ministrov se začne z obvestilom: »Svet Državljanske liste je včeraj (v sredo – op.p.) sprejel odločitev o izstopu iz vladne koalicije, zato z današnjim dnem odstopam z mesta ministra…«. Finančni minister Janez Šušteršič nadaljuje: »Dovoli, da se ob tem zahvalim za podporo pri pomembnih projektih, ki smo jih izpeljali v enem letu mandata.«

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa je nadaljeval prav srce parajoče: »Ob koncu svojega mandata se ti želim zahvaliti za odlično sodelovanje. V veliko čast mi je bilo, da sem lahko v tem letu delal s teboj. Vesel sem, da sva se lahko odkrito in iskreno pogovarjala, žal mi je le, da za to ni bilo še več priložnosti. Kot politika in kot človeka te zelo spoštujem in ti želim vse dobro.«

Odstopni izjavi je predsednik vlade z obvestilom poslal državnemu zboru, kjer so jih tudi objavili na njihovi spletni strani. Tako so jih lahko preberejo ne samo poslanci, ampak tudi vsi državljani, ki jih zanima delo državnega zbora, zaradi česar je menda Virant še posebej besen.

Toda svojevrstno košarico je Virantu dal Šušteršič tudi na svoji zadnji tiskovni konferenci v petek. Novinarjem je potrdil, da sta s kolegom Pličaničem na svetu stranke predlagala, da bi odstopila šele pred marčno sejo državnega zbora, ker pa je bilo večinsko mnenje drugačno, sta ga oba ministra sprejela. Kot pišemo v današnji tiskani izdaji Reporterja, je ministra k takojšnjemu odstopu prisilil Virant in na člane sveta toliko časa pritiskal, da jih je večinsko pridobil na svojo stran.

Vir: Reporter