Odstop vlade je poraz za vse nas državljane

Državljani plačujemo eno skupino ljudi, ki nimajo pooblastil, in drugo skupino ljudi, ki nimajo navodil, da bi delali. Plačo pa vsak mesec prejemajo in to za slovenske razmere bajno. Foto: STA

Zopet imamo vlado v odstopu. Kar za Slovenijo že dolgo ni nič novega. Ne bi se čudil, če bi organizirali tombolo z naslovom: »Katerega dne bo odstopila vlada?«

Odstop vlade, sestava nove vlade ali predčasne volitve so del parlamentarne demokratične ureditve. Skoraj vse demokratične države so se že srečale s tem pojavom. Vendar ne tolikokrat, kot se sooča Slovenija, in to celo zaporedoma!

Odstop vlade, sestava nove vlade ali predčasne volitve ni enako kot premisliti se, v kateri restavraciji bomo jedli. Naši politiki pa se obnašajo natanko tako. Edino, kar mi pade na pamet, s čimer bi lahko primerjali ta pojav, je razveza zakoncev, ki imata skupne otroke. To je poraz za vse! Tako je tudi odstop vlade poraz za vse nas. Tukaj ni zmagovalca. Še več: nastane velika škoda za vse – podobno kot pri razvezi zakona. Preden se predsednik vlade odloči, da bo odstopil, je moralo biti že dolgo hudo narobe. In vsakič, ko je vlada odstopila, je tako tudi bilo. Država že dolgo pred odstopom ni bila aktivna niti funkcionalna. Vlada se je ukvarjala sama s seboj, namesto da bi skrbela za državljane.

Ceno nedelovanja države plačujemo državljani

V ozadju nedelovanja države pa nastajajo veliki stroški. Državljani plačujemo eno skupino ljudi, ki nimajo pooblastil, in drugo skupino ljudi, ki nimajo navodil, da bi delali. Plačo pa vsak mesec prejemajo, in to za slovenske razmere bajno. Če pride do novih volitev oz. odstavitev, pa prejemajo gromozanske odpravnine in še plače za čas, ko si revčki ne morejo najti službe. In vse to financiramo davkoplačevalci. Poleg tega plačujemo tudi aktualne oblastnike, da v tem času nekaj naredijo. Zapravljeni čas, ko veljaki nimajo pooblastil, se ne bo nikoli povrnil. V tem času zaostajamo za tistimi državami, kjer oblastniki delajo v korist državljanov in omogočajo razvoj države. Ves ta čas je izgubljen.

Osebki, ki se igrajo politiko ter pristopajo in odstopajo po tekočem traku, s svojim načinom dela nikoli ne bi mogli delovati v zasebnih podjetjih, saj s svojo neučinkovitostjo povzročajo škodo – kaj šele, da bi pokrili svojo astronomsko plačo.

Podobno kot pri razvezi, kjer glavni račun plačajo otroci, bomo običajni državljani plačali najvišjo ceno »nastopanja« in odstopanja političnih igralcev, ki so očitno postali nekakšni dninarji, najeti za interese bolj ali manj vidnih posameznikov – scenaristov in režiserjev te naše tragikomedije.

Astronomski račun nedelovanja države pa se bo porazdelil med vse. Tudi med socialno najšibkejše, ki še najbolj občutijo pomanjkanje vsakega evra. Za takšen razplet v naši državi pa že nekaj časa skrbi L-/levica.