Odstop nadškofov

turnsek_stresPapeževa odločitev, da poletje namesto v Castelgandolfu preživi v pisarni, bo verjetno v marsičem olajšala delo novinarjem v času kislih kumaric. Papež dela in to je na lastni koži začutila tudi Cerkev na Slovenskem.

Menim, da je papež ukrepal pravilno, ko je – po temeljiti analizi stanja v Mariboru – nadškofoma Stresu in Turnšku priporočil odstop. To je odlično pojasnil mariborski nadškof: Dokler sta onadva na položaju, duhovniki in škofje preprosto ne morejo opravljati svojega prvenstvenega dela, ki je oznanjanje Kristusa in pričevanje zanj. Ni pomembno, kolikšen je delež njune osebne odgovornosti: sedela sta za mizo v času, ko so se sprejemale usodne odločitve, ki zdaj kot svinčen oblak visijo nad vsako njuno besedo in dejanjem. V določeni meri sta obadva tragična junaka. Usoda jima je nalila bridko čašo. Ob odhodu jima voščim, naj bo njuna prihodnost dostojanstvena in brez grenkobe. Njuna kazen je večja od njune krivde, ampak to sodi k funkciji.

Vsaj danes je tako, da to sodi k funkciji škofa. V preteklosti se je namreč pogosto zdelo, da so škofje in duhovniki izvzeti iz splošnoveljavnih družbenih zakonitosti. Ko je v politiki in gospodarstvu postalo samoumevno, da odstopijo ne le tisti, ki so naredili napako, ampak tudi tisti, ki napake niso preprečili in celo tisti, ki so se ob nepravem času znašli na nepravem mestu, je katoliška Cerkev nasprotno dajala vtis, da za škofe veljajo drugačna pravila. Poudarjala je načelo, da škof odgovarja le papežu. (Cerkev ima zelo dobre razloge za to, da škofe zaščiti pred voljo politikov in množice, ampak zdaj ni čas za to razpravo.) Ker se papež ne vmešava v delovanje škofije, če le ni prevelikih napak in zlorab, je to dejansko pomenilo, da je škof “varen” do starostne upokojitve ali smrti.

Ne preseneča, da so mnogi verniki to razumeli kot aroganco klerikov, kot sebični poskus škofov in duhovnikov, da se imunizirajo pred kritiko in odgovornostjo. Pedofilski in v slovenskem primeru finančni škandal so sodu izbili dno. Tudi v Vatikanu, še posebno v času zadnjih dveh pontifikatov, so razumeli pomen zaupanja med škofom in ljudmi. Papež je to briljantno izrazil v komentarju glede blindiranega avtomobila: Kakšen absurd, da je med škofom in njegovimi ljudmi neprebojno steklo! Nasprotno, odnos mora biti neposreden. Poleg tega pristen odnos poteka v obe smeri: škof ima do ljudi določena pričakovanja in zahteve. Tudi ljudje imajo določena pričakovanja do škofa.

Z vidika teh kristjanov, ki so razočarani nad več let trajajočim epilogom nesrečne mariborske zgodbe, nad izmikanjem odgovornih, je kozarec v najboljšem primeru napol poln. Upam, da ga v razočaranju ne bodo razbili, ampak bodo še naprej delali za to, da bo v njem čim več čistega vina. Kakorkoli je namreč Cerkev počasna pri uveljavljanju sprememb, ostaja dejstvo, da se stvari  spreminjajo. Za spremembo je potreben angažma, napor. Njihova zavzetost za to, kar je prav, bo še kako potrebna, sicer bomo kot Cerkev in kot družba pozabili na nauk te bridke lekcije in se vrnili k starim, izpetim vižam. To bi bilo veliko huje kot ne-odstop.

Še dve besedi za konec. Ljudje smo nagnjeni k maščevanju, hočemo kri. Upam, da bomo vsaj kristjani imuni pred tem nagonom. Ni razloga ne za demonizacijo dveh najbolj izpostavljenih udeležencev nesrečne mariborske afere ne za zadovoljstvo. Vsi problemi namreč ostajajo, odstopa sta v najboljšem primeru omogočila nov začetek.

Dediči treh “religij knjige” verjamemo tudi v odrešilnost trpljenja in žrtve. Ne glede na njeno razsežnost mariborska zgodba ni edina tovrstna tragedija v naši državi. Če od škofov, ki so po osnovni izobrazbi teologi in filozofi, pričakujemo odgovornost za njihove finančne odločitve, potem utemeljeno smemo pričakovati enako odgovornost od bankirjev, ekonomistov in politikov, ki so bili protagonisti podobnih zgodb. Upam, da bo današnji odstop dveh nadškofov sprožil tisti prvi kamenček plazu, ki bo v našo družbo vnesel več odgovornosti in preglednosti. Ko bo zaradi laži, nesposobnosti ali napake odstopil prvi politik, birokrat ali direktor, se bom papežu Frančišku in nadškofoma zahvalil za dober zgled.

Foto: Radio Ognjišče (Rok Mihevc)