Odprtje svetoletnih vrat v ljubljanski stolnici: priložnost za dialog in spravo

ljubljanska stolnicaSveto leto usmiljenja priložnost za dialog in spravo – obred odprtja svetoletnih vrat v ljubljanski stolnici

V nedeljo 13. 12. 2015 o 16.00 bo nadškof Stanislav Zore slovesno odprl svetoletna vrata, ki vodijo v ljubljansko stolnico s Ciril Metodovega trga. Po slovesnem odprtju vrat bodo udeleženci obreda vstopili v stolnico, kjer bo slovesna maša.

Ko mineva 50 let po koncu 2. vatikanskega koncila, je papež Frančišek prihajajoče leto razglasil za izredno sveto leto usmiljenja, ki bo trajalo do novembra 2016. Svetoletna vrata v baziliko Sv. Petra v Vatikanu je odprl na praznik Brezmadežne, 8. 12. 2015. Z 2. vatikanskim koncilom se je Cerkev odprla svetu in papež Frančišek je poudaril, da je s tem prišel čas, da strogost Cerkve zamenja usmiljenje in dobrota in da se odpremo Božjemu in medsebojnemu usmiljenju.

Sveto leto usmiljenja je lepa priložnost za iskanje sprave in dialoga na vseh področjih in vseh ravneh, svetovnih, državnih, krajevnih v skupinah, v družinah in na osebni ravni med ljudmi. To je tudi priložnost, da si v našem narodu, družbi, državi prizadevamo za napredek v odnosih tako, da se v komunikaciji usmerjamo k realnim problemom in njih rešitvam brez predsodkov in ideoloških obremenitev. V svetem letu je to še posebno zavezujoča naloga kristjanov – katoličanov. Papež na vabi k nežni in sočutni ljubezni in usmiljenju. Ko bomo govoril, razmišljali in živeli v svetem letu usmiljenja, ne pozabimo tudi našega odnosa do Stvarstva, saj je papež v istem letu, kot je razglasil Sveto leto usmiljenja, tudi izdal okrožnico Hvaljen Gospod, ki govori o našem odnosu do narave – Božjega dela in okolja, ki ga ustvarja človek.

Dr. Jože Plut, stolni župnik