Odbor 2014:Za Slovenijo, ki bo domovina za vse

Foto: Odbor 2014.
Foto: Odbor 2014.

Na današnji dan mineva že 169. dan odkar živimo v državi, ki je omadeževana s političnim zapornikom, kar jasno kaže, da v praksi pravna država še vedno ni uresničena. Alarmantno je, da so na nevzdržno pravno stanje v primeru Patria opozorili tudi številni ugledni slovenski pravniki in nekateri ustavni sodniki v svojih ločenih mnenjih, Janez Janša pa kljub temu še vedno ostaja v nezakonitem in nepravičnem zaporu. Ustava Republike Slovenije določa, da je Slovenija socialna država in da je Slovenija pravna država in kot je poudaril v nedavnem intervjuju predsednik Odbora 2014 doc. dr. Damir Črnčec, te besede na ustavnem papirju dajejo slutiti, da so vsakodnevni protesti Odbora 2014 res nekaj nepotrebnega. Ko pa od blizu pogledamo zadevo Patria, kaj vse se je dogajalo s tem procesom na različnih sodnih stopnjah, pridemo do drugačne ugotovitve. V tem procesu ni dokazov, kaj, kje, kako, za kakšen denar naj bi se nekaj storilo. Nič oprijemljivega, vsa kozlovska sodba temelji na indicih, na frazi “naj bi”, torej na neki kafkansko-orwelovski novelistični zgodbi.

Da se Slovenija dandanes še vedno sooča z nedokončano tranzicijo, je izpostavil tudi Radovan Cerjak, ki je dejal: Če kdaj, potem ravno ob obsodbi Janeza Janše, lahko ugotovimo, da je slovenska tranzicija ostala na pol poti. Če kdaj, potem ravno danes vidimo, da še vedno obstaja močna popkovina s preteklostjo, ki jo v 90. letih prejšnjega stoletja žal nismo niti malo pretrgali. Če bi to storili ob formalnem padcu enopartijskega sistema, bi bilo danes stanje pri nas bistveno drugačno. Prepričan sem, da bi danes živeli v normalni državi, kot živijo Čehi, Slovaki, Poljaki in Nemci iz nekdanje vzhodne Nemčije. Namesto, da bi Slovenci živeli v državi blaginje, vse bolj tonemo. Mladi in izobraženi se iz Slovenije izseljujejo – taka Slovenija, kot jo živimo danes, pač ne more biti vabljiva za mladega človeka. Potrebno je ustvariti Slovenijo, kjer nas najvišji politiki ne bodo delili na prvorazredne in drugorazredne državljane. Potrebno je v Sloveniji ustvariti evropsko normalnost, v kateri ne bo prva misel mladih ljudi, kako čim prej iz te države, uživat dejansko demokracijo ter slajši in debelejši kos kruha. Mladi ljudje morajo dobiti državo s perspektivo in vizijo, le v taki državi se bodo počutili dobro, le v taki državi bodo z veseljem ostajali.”

Vemo, da so človekove pravice in temeljne svoboščine rezultat dolge in boleče poti, kjer je veliko ljudi žrtvovalo svoje življenje, da bi lahko vsi ostali živeli svobodno in brez strahu. Pa vendar se dogajajo sistematične kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin s strani sodišč tudi dandanes in tudi v sodobni, demokratični državi Sloveniji. V opomin, da je varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ne glede na barvo kože, vero, spol ali politično prepričanje, eksistenčnega pomena, bomo v Odboru 2014 kmalu pripravili pohod za človekove pravice in svobodo. Prav tako bomo tudi danes, ob 17.00, pred Vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice, saj želimo, da bi naši državljani in državljanke živeli v državi, kjer so spoštovana načela pravne države in kjer je zagotovljeno varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin vsakemu izmed nas, ne glede na politično pripadnost. Pri prižiganju svečk se nam bosta med drugim pridružila: dr. Milan Adamič Orožen in dr. Jože Rant.

Odbor 2014.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.