Odbor 2014: Pomembna je tudi mednarodna komponenta

Foto: Odbor 2014.
Foto: Odbor 2014.

Že 136. dan je pravna država v Sloveniji omadeževana s političnim zapornikom. Slovenija je tako postavljena ob bok nedemokratičnim državam sveta, za katere je značilno sistematično kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, nadzorovanje množičnih medijev ter prepletenost politične veje s sodno vejo oblasti pa čeprav bi Slovenija kot mlada, sodobna demokracija morala pripadati krogu držav, ki temeljijo na zahodnocivilizacijskih vrednotah.

Odbor 2014 je nastal zaradi krivičnega, političnega, nezakonitega in protiustavnega procesa proti Janezu Janši, vendar njegovi cilji presegajo ta konkreten primer. Zavzemamo se za reformo slovenskega pravosodja – za javnost oz. transparentnost sojenja ter osebno odgovornost sodnikov in tožilcev za njihovo delo. Vse to je samoumevno v demokratičnih državah, v Sloveniji pa je bilo do pred kratkim celo prepovedana tema, o kateri se v javnosti ni smelo govoriti. Odbor 2014 je s svojim delovanjem to že spremenil in spodbudil široko javno razpravo o teh vprašanjih.

Odbor 2014 je pri svojih aktivnostih usmerjen tudi v mednarodno delovanje, med drugim je prejšnji teden naslovil pismo v katerem opozarja na sistematično kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin na: United Nations Human Rights Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR), European Union Agency for Fundamental Rights, Platform of European Memory and Conscience in The Centre for Research into Post-Communist Economies. Hkrati pa smo na svoji spletni strani objavili tri odklonilna ločena mnenja sodnikov: dr. Ernesta Petriča, Jana Zobca in dr. Mitje Deisingerja k sklepu št. Up-373/14 z dne 11. junija 2014 ter neodvisno pravno mnenje v zadevi Patria, ki ga je pripravil Vlad F. Perju, profesor prava na Boston College Law School. Svoja pravna mnenja v zadevi Patria sta podala tudi profesor in dekan Fakultete za državne in evropske študije doc. dr. Matej Avbelj in dvojni doktor pravnih znanosti ter predavatelj prava in etike na Univerzi Harvard, ZDA ddr. Klemen Jaklič. Obe pravni mnenji smo skupaj s preostalimi prilogami objavili na spletni strani.

Podporniki in člani Odbora 2014 se vsakodnevno zbiramo in se bomo vse dokler ne bomo imeli svobodne, pravične in demokratične Slovenije, ki bo temeljila na vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Vse, ki želite demokratično, pravno, svobodno, prerojeno, prebujeno in evropsko Slovenijo vabimo in pozivamo, da se nam danes ob 17.00 pridružite, ko bomo pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije prižigali sveče, luči upanja, svobode in pravice. Med drugim bodo z nami: Patricija Hvale Perc, Petra Janša in dr. Matevž Tomšič.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.