Odbor 2014: Govor Klemna Jakliča

jaklicNisem član Odbora 2014, a ker je vaše delo neposredno povezano z bistvom prava, hvala za priložnost, da lahko danes z vami delim teh nekaj svojih misli.

V roki držim Ustavo. Znova pojasnjeno včeraj. Razen vrhovnega sodnika Marka Šorlija njenih jasnih napotil od rednih sodnikov in tožilcev ni bil voljan poslušati nihče, kaj šele, da bi jih uporabil. Ta Ustava nam v en glas pravi, da smo bili priče pravno izmišljenemu procesu sredi demokratične Evrope. Procesu, ki je poteptal temeljne človekove pravice, nepopravljivo mesaril po demokratičnem procesu in odrekal življenje po meri človekovega dostojanstva in enakega spoštovanja. Priče smo bili arbitrarnemu procesu mimo prava, zlu, ki pa ga še tako jasno zapisana ustava sama ne more odpraviti. Lahko ga odpravi le, če za ustavo stojita srce in pogum. Srce in pogum pa ste vi. Brez vas danes tu ne bi bilo ničesar pravnega. Arbitrarna zloraba prava bi v preobleki prava samega vela v tem zraku, ki ga dihamo, še bi zastrupljala kri, ki nam hrani življenje, uničevala bi up lepše prihodnosti nam vsem in našim otrokom. Prava, pa naj bo še tako jasno zapisano, brez srca in poguma ni.

Pred časom so me v medijih spraševali o nevarnosti banalizacije pravne države zavoljo protestov pred sodiščem. Takrat se je moj odgovor glasil nekako takole. Imenujejo jih drhal. A protestniki imajo srce, občutek za pravičnost in nepopustljiv pogum. Zmagali bodo. Tudi kulturni in domoljubni element protestov je nekaj izjemnega. Pravi »ustavni moment«, ob katerem je nova stopnja slovenske državnosti nepovratno začrtana. Minimalna dolžnost raznih intelektualističnih krogov, ne glede na njihovo prepričanje, je, da na tiste, ki s srcem sledijo človekovim pravicam in se borijo za pravičnost, kot jo najbolje razumejo, ne gledajo zviška.

Imenovali so vas drhal. V resnici pa ste zadnji branik prava in človekovih pravic. Branik svobode in demokracije, branik zoper zlorabo, ko odpovedo vse inštance rednega pravosodja. To ste in to vam, ter vsem v državi, potrjuje slovenska Ustava. To zdaj tudi formalno potrjuje odločitev Ustavnega sodišča. Vi ste up novih generacij. Up vseh nas in naših otrok, up še ne rojenih Slovenk in Slovencev, da bomo nekoč v resnici živeli v svobodni demokratični družbi, v resnični pravni državi, ki nam in našim staršem, starim staršem, še ni bila dana. Imenujejo vas drhal. Naj vas le imenujejo. S tem govorijo o sebi, kajti o vas pravi Ustava: ste moje srce, ste moj pogum. V imenu vseh, tistih, ki se tega zavedajo in tistih, ki se ne, ter zavoljo pravne države, hvala vam zanju! Hvala za vaš pogum, za vaše srce.