Odbor 2014: Diskusija o pravosodju nujna

odbor 2014 slovenska zastavaDanes mineva že 90. dan odkar je vodja največje opozicijske stranke Janez Janša po krivici zaprt in s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zaupanje držaljanov in državljank v transparentno in pravično delovanje slovenskega sodstva pa tako iz dneva v dan upada. Dogodki, ki se odvijajo tako kažejo na to, da slovensko sodstvo sodi večini v imenu manjšine.

O splošnem stanju v slovenskem pravosodju, je na shodu pred Vrhovnim sodiščem spregovoril tudi mag. Dejan Valentinčič. Izpostavil je, da se slovenska javnost mora zavedati, da je stanje v pravosodju bistveno bolj kritično kot zgolj le en sumljiv proces. V primeru Janeza Janše gre za izpostavljenega politika in vodjo opozicije in posledično je primer javno bolj viden, a takšne krivične sodbe se v Sloveniji dogajajo dnevno. Slovenija je glede števila obsodb na prebivalca zaradi kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin pred Evropskim sodiščem za človekove pravice na tretjem mestu, le Turčija in Rusija sta med 47 državami članicami Sveta Evrope slabši. Kar nekajkrat je bila Slovenija obsojena tudi zaradi kršitve prepovedi mučenja, kar je najbolj sramotna obsodba, ki lahko sodobno, demokratično in pravno državo doleti.

Kljub nizkemu zaupanju v delovanje sodstva pa je samozavest sodnikov zelo visoka, temu pripomore tudi nekritično sprejemanje te samozavesti s strani dominantnih medijev. Ukinitev trajnega mandata ali vsaj preizkusna doba s strani sodnikov seveda tako ali tako ne prideta v poštev, nikakor ne bi pristali, da bi evidence kateri sodniki dosegajo sodniške norme in kateri ne postale javne. Zanimivo je tudi, da mediji to nekritično sprejemajo, hkrati pa na spletnih straneh neposredno prenašajo sodne postopke iz Južnoafriške republike. Manipulirajo, da se sodb ne sme komentirati, čeprav je v vseh demokratičnih državah najbolj normalno, da se sodbe redno komentira, problematizira in išče napake, s čimer se razvija pravna stroka.

Odbor 2014 tako vse, ki želite živeti v pravni državi, vabimo in pozivamo, da se nam danes ob 17.00 pridružite, ko bomo pred Vrhovnim sodiščem prižigali sveče, luči upanja, svobode in pravice. Z nami bodo: Zvonko Zinrajh, Milan Ozimič, Vera Ban, Aleš Hojs in Urška Bačovnik Janša.

Odbor 2014

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.