Od intelektualcev do drhali

»…mi, študenti in dijaki smo stebri, na katerih bo stala ta država. « je na odru Prešernovega trga povedala predsednica Študentske organizacije Slovenije Katja Šoba. Vodja zveze svobodnih sindikatov Slovenije pa je izjavil: » Ta zakon ni pravi odgovor na 100000 brezposelnih…«

»Gremo SKUPAJ na štrajk«, so ta teden pozivali plakati po Ljubljani, večinoma ob fakultetah in študentskih domovih. Skupni protest dijakov in študentov je bil uperjen proti zakonu o malem delu, ki da postavlja številne omejitve tako za študente kot za podjetja. Demonstracije na trgu so potekale v mejah nadzorovanega, pri množici pred državnim zborom pa so organizatorji izgubili nadzor. Nekateri protestniki so v stavbo državnega zbora metali različne predmete, tudi granitne kocke in dimne bombe. Na poslopju so razbili več stekel in poškodovali skulpture na fasadi.

Med študenti, ki se niso udeležili demonstracij, je bilo slišati izjave kot: »Sram me je, da sem študent«. Kdor pa je bil danes dejansko tam, je lahko videl, da gre v večini za zmanipulirano in alkoholizirano množico dijakov in študentov, ki so slepo ponavljali stavke z letakov in so se sami sebi zdeli neskončno pomembni.

Foto: Matevž Cerar