Ob 20-letnici potopitve ruske jedrske podmornice K-141 Kursk

Pred 20 leti, 12. avgusta 2000, je najmodernejša ruska jedrska podmornica severne flote Kursk, eksplodirala med rutinsko vojaško vajo in potonila na dno Barentsovega morja.  Pri tem je takoj umrlo 95 mornarjev, 23 pa jih je živelo še nekaj ur. Skupaj je umrlo 118 ruskih vojakov.

Za nesrečo je ruska javnost je izvedela šele nekaj dni kasneje, ko so reševalne ekipe s pomočjo tujih strokovnjakov uspele odpreti loputo in se prebiti v podmornico. Dvig podmornice je Rusijo stal 70 milijonov dolarjev. Poleg novih stanovanj je ruski predsednik Vladimir Putin vsem družinam pokojnih mornarjev odredil odškodnine v višini okoli 24.000 ameriških dolarjev. Skupna vsota izplačanih odškodnin je znašala 2,8 milijona dolarjev.

Podmornica Kursk

Ruska strateška jedrska podmornica Kursk je dobila ime po ruskem mestu Kursk, kjer je leta 1943 potekala največja tankovska bitka v vojaški zgodovini. Podmornico so začeli graditi leta 1990, splovitev pa je bila štiri leta kasneje. S svojimi 154 metri je bila najdaljša podmornica, ki je bila kadarkoli zgrajena. Še isto leto (1994) je podmornica Kursk opravila izvidniško misijo v Sredozemlju, kjer je uspešno sledila Šesti floti ameriške mornarice med vojno na Kosovu.

Kako je prišlo do nesreče

Podmornica Kursk je 12. avgusta leta 2000 ob 11:28 po lokalnem času v Barentsovem morju izvajala bojno streljanje s torpedi. Ruska mornarica je za delovanje torpednih motorjev uporabljala tekoči peroksid, ki lahko ob pregretju povzroči požar. Strokovnjaki domnevajo, da so mornarji po pomoti predčasno zagnali enega izmed motorjev torpeda, še preden je bil ta v vodi. Zaradi pregretja je motor eksplodiral, ladijski prostor je tako zajel siloviti požar. Ruski mornarji so se dobri dve minuti borili s požarom v prostoru za torpede, dokler ni požar zajel tudi ostala torpeda. Sledila je silovita eksplozija, ki je raztrgala prednji del podmornice. Podmornica se je potopila na globino 108 metrov. Čeprav so reševanje ponudili Britanci in Norvežani, je Rusija najprej odklonila začetne reševalne ponudbe. Tako je v podmornici Kursk zaradi opeklin in zadušitve umrlo 118 mornarjev.

Dvigovanje podmornice

Dvig podmornice so Rusi zaupali nizozemski družbi Mammoet, ko so s časoma dvignili podmornico in mrtve mornarje. Glavna skrb reševalcev so bili aktivirani izstrelki, ki so ostali v prekatih, obstajal pa je utemeljen sum, da so bile podmorniške rakete opremljene z jedrskimi bojnimi konicami. Reševalna dela in dvig podmornice so bila končana šele leta 2003.

Vir in fotografije: Wikipedija in FGRU »Uredništvo Rossijske gazete«.