Novi glas: Umrl je naš dragi g. Dušan Jakomin

Danes, 12. februarja, je zatisnil oči g. Dušan Jakomin, dolgoletni slovenski kaplan v Škednju pri Trstu, sploh pa eden izmed tistih duhovnikov, ki so najbolj zaznamovali življenje naših ljudi na Tržaškem v zadnjih desetletjih. Msgr. Jakomin sodi v tisto generacijo primorskih Slovencev, ki je na lastni koži izkusila družbeno-politične spremembe 20. stoletja: fašistične raznarodovalne težnje, težo nacistične okupacije in težave komunistične ureditve. Rad se je imel za ljudskega duhovnika, novodobnega Čedermaca, ki je bil v svojem okolišu osrednja osebnost kulturnega, narodnega in družbenega delovanja. Kot piše na portalu mesečnika Naš vestnik, ki ga je sam urejeval, je do nedavnega bil nepogrešljiv zborovodja, jezikoslovec in ustanovitelj škedenjskega etnografskega muzeja, pa tudi urednik in voditelj verske radijske oddaje na slovenskem programu Radia Trst. Pri Novem glasu se ga zlasti starejši člani uredništva spominjamo s posebno hvaležnostjo, saj je pred dobrimi 20 leti bil tudi urednik našega predhodnika, Katoliškega glasa.

G. Jakomin se je rodil leta 1925 pri Sv. Antonu pri Kopru. V Trst je prišel star devet let, obiskoval je italijanske šole. Še zelo mlad, ob prejemu zakramentov sv. obhajila in birme, je že sklenil, da bo duhovnik. Semenišče je obiskoval v Gorici in Kopru. Duhovnik je postal leta 1949, nove maše zaradi razmer ni smel imeti doma. V domači župniji je prvič maševal leta 1953 ob pogrebu očeta.

Vsega skupaj je izdal sedem knjig, med drugim je ustanovil Etnografskega muzej v Škednju, ki prikazuje življenje tamkajšnjega preprostega človeka.

Več lahko preberete na Novem glasu.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.