novatv24.si: Svetniki v Kamniku izbrisali pesnika Balantiča

Kamniški občinski svetniki so sprejeli sodbo: 15 jih je za izbris Balantiča, le 10 proti. Ime enega največjih slovenskih pesnikov – Franceta Balantiča – je po njihovem potrebno izbrisati s pročelja knjižnice. Če bodo tako glasovali tudi v občini Komenda, bo usoda v plamenih umrlega pesnika zapečatena.

Seja mestnega sveta se je sicer začela kot običajno. O tem, da se bo v sejni sobi Občine Kamnik odvilo še eno poglavje v dolgi zgodovini ideološke delitve Slovencev, je pričalo le večje število novinarjev, ki so iz ozadja čakali na predzadnjo točko dnevnega reda.

Do točke z naslovom Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik – je razprava potekala umirjeno, svetniki in svetnice, ki so se na stolih živčno presedali, pa so pričali o tem, da se bo to kmalu spremenilo.

Na seji tudi Balantičeva sestra Tilka

Ton prihajajoče razprave je že pred samo sejo določila tudi debata med Balantičevo sestro, gospo Tinko Jesenik Balantič, in lokalnim novinarjem, ki je na dan razprave na lokalnem spletnem portalu o preminulem pesniku zapisal nekatere laži.

Travmatična zgodovina

In ko je prišla težko pričakovana točka, je Matej Tonin (NSi) uvodoma povedal, da v njihovi svetniški skupini podpirajo trenutno poimenovanje knjižnice zaradi pesnikove veličine, ostale svetnice in svetnike pa je pozval, naj s tipko proti dokončno zaprejo to poglavje in tudi z dejanji pokažejo, da so za spravo.

Zapisal Žiga Korsika. Več lahko preberete na nova24tv.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.