Nepremičnine morajo še navzdol

nepremicnine hisa cenePosel z nepremičninami gotovo sodi med najuspešnejše in najzanimivejše posle po osamosvojitvi Slovenije. Še leta 2007 so naši vodilni ljudje zatrjevali, da nepremičninske krize v Sloveniji ne bomo občutili. Prvi padec cen za okoli 12% se je zgodil leto kasneje. Nato so cene obmirovale. Na svojem blogu sem aprila 2010 zapisal, da lahko pričakujemo še 30% nižje cene. V zadnjem letu so cene nepremičnin po podatkih spletnega portala siol.net izgubile dobrih 13% svoje vrednosti.

Cene nepremičnin bodo še padale

Tu se postavlja vprašanje ali se bo padanje cen zdaj ustavilo ali se bo nadaljevalo? V drugih državah, ki se soočajo z visokimi dolgovi in s krizo v bančnem sektorju, so cene upadle tudi za 50%. Če pogledamo realno na naš trg, ugotovimo, da danes mladi ne morejo prejeti kredita, mnogi mladi niti nimajo službenih pogojev za ustrezno zadolžitev. Na drugi strani mnogi kredita niti odplačevati ne zmorejo več. Poleg tega je ogromno stanovanj nenaseljenih. Podatki izpred enega leta za Ljubljano kažejo, da je bilo več kot 20% stanovanj praznih.

Glavnino padca cen nepremičnin bomo v Sloveniji torej še doživeli. Cene se morajo približati nivojem, da bodo mladi in mlade družine sploh lahko prišle do ustreznih stanovanj, brez da bi se morali do vratu zadolžiti za vse življenje. Le kdo dela z veseljem, če ve, da mu za vratom visi hipoteka, ki se je do konca življenja ne bo odkrižal?

Z odvzemom vrednosti nepremičnine, bi dolg prepolovili

Po poročanju Dela znaša skupna vrednost nepremičnin v Sloveniji 114 milijard evrov. Že oktobra smo v Časniku zapisali, da mednarodni denarni sklad (IMF) razmišlja o uvedbi super davka, s katerim bi vsem lastnikom odščipnili 10% premoženja. S tem t.i. super davkom bi prispevali 11,4 milijarde evrov v slovenski proračun in dolg države praktično prepolovili. Kako bi to izgledalo v praksi, pa je povsem drugo vprašanje. Lahko z obveznimi obveznicami, prisilno hipoteko, ali kako drugače. Slovenci smo tako vajeni, da domišljija ne pozna meja, ko je treba nekaj vzeti.

V začetku leta 2014 lahko ugotavljamo, da je večina ljudi prepričanih, da se države uspešno spopadajo z največjo krizo sodobnega časa. Pa se res? Razmere na trgu z nepremičninami kažejo, da težav še zdaleč ni konec. Posledice prekomernega zadolževanja bomo šele občutili. Od leta 2007 se je dolg držav povišal za kar 20%, vedno več držav dolguje več kot 100% glede na svoj BDP. Posledice se odražajo na praktično vseh področjih našega življenja. Nepremičnine ne bodo nobena izjema. Seveda je to odlična novica za vse tiste, ki bodo svojo nepremičninsko situacijo šele reševali, o delnem prestrukturiranju premoženja pa bodo morali začeti razmišljati tisti, ki imajo večinski del svojega premoženja naložen v nepremičninah.

Marko Kocuvan je neodvisni premoženjski svetovalec.