Na Hitlerjevi olimpijadi v Berlinu nastopil hermafrodit namesto Judinje

Nemški Judinji Margaret Bergmann nacisti preprečili nastop na olimpijskih igrah Foto; Wikipedia

Nemška Judinja Margaret Bergmann (1914–2017) je bila v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so bili nacisti v Nemčiji na višku moči, nemška prvakinja v skoku v višino. Tik pred olimpijskimi igrami v Berlinu leta 1936, kjer je tudi naš olimpionik Leon Štukelj prejel bronasto medaljo, je preskočila višino 1,60 m, kar je bil njen osebni in nemški rekord. Po številnih zapletih in prevarah Nemcev na mednarodni ravni je Hitler navkljub vsem olimpijskim načelom prepovedal njen nastop na olimpijadi zato, ker je bila Judinja.

Šestnajstletna Judinja je leta 1931 postavila nemški rekord

Njena bridka življenjska zgodba dolga desetletja sploh ni bila znana, čeprav je bila dolgo edina še živa judovska športnica s seznama športnikov, katerim so Nemci prepovedali nastope na mednarodnih športnih dogodkih in na olimpijadi leta 1936 v Berlinu. Že leta 1931 je komaj šestnajstletna zrušila takratni nemški rekord v skoku v višino, ko je preskočila 1,51 m. Po dveh letih bivanja in tekmovanja v Angliji se je vrnila v Nemčijo, kjer je mesec pred olimpijado, 30. junija 1936, preskočila 1,60 m, kar je bil nov nemški rekord. Nekega dne je dobila pismeno obvestilo, da za nastop na olimpijadi ni dovolj usposobljena.

No, namesto Judinje Margaret Bergmann je na olimpijadi nastopila rasno čista nemška atletinja Dora Ratjen, za katero se je kasneje izkazalo, da je bila hermafrodit.

Margaret Bergmann se je preselila v Ameriko in šele leta 1995 prvič prišla v Nemčijo

Leta 1937 je Margaret Bergmann odpotovala v Ameriko, kjer je najprej spremenila ime, kmalu pa je začela uspešno tekmovati v skoku v višino in na atletskih tekmovanjih dosegla številne odlične rezultate. Že med drugo svetovno vojno je dokončno prenehala tekmovati, leta 1942 pa je prejela ameriško državljanstvo. Po vsem tem je razumljivo, da je sovražila Hitlerja in Nemčijo. Sčasoma so se njena čustva le umirila in leta 1995 se je odzvala povabilu in prišla na odprtje športnega centra v Berlinu, ki nosi njeno ime. Kasneje so tudi v njenem rojstnem kraju Laupheim na zahodu Nemčije po njej poimenovali nov stadion. Leta 2009 je nemška atletska zveza priznala njen rekord v skoku v višino iz davnega leta 1936. Margaret Bergmann Lambert je v 104. letu starosti umrla 25. julija 2017 v Queensu, New York, ZDA.

Vir: Jutarnji list, Zagreb, fotografije pa so s spleta.