Nemčija za sedež vojaškega poveljstva EU v Bruslju

bruseljNemčija bi podprla Bruselj kot sedež vojske Evropske unije, če bi se prišlo do ustanovitve tovrstne vojaške formacije. Predstavnik nemškega obrambnega ministrstva je namreč za nedeljsko izdajo Franfurter Allgemeine Zeitung izjavil, da bi bilo potrebno “stalni strateški generalni štab EU zgraditi v Bruslju”, kjer že stojijo druge glavne institucije unije.

“Poveljstvo misije za Skupne varnostne in obrambne politike potrebujejo primerno bližino drugih političnih ustanov,” je še dejal uradnik nemškega obrambnega ministrstva.

Tako Nemčija kot Francija podpirata ustanovitev vojaških enot EU s poveljstvom iz Bruslja. Pretekli teden sta tako nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen in njen francoski kolega Jean-Yves Le Drian poslala obrambnim ministrom EU šeststranki detajlni predlog za osnovanje skupne vojske EU.

Predlog je v nagovoru Evropskemu parlamentu podprl tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je izpostavil, da prav pomanjkanje tovrstne “stalne strukture” prispeva k večjim stroškom na tem področju.

Obrambni ministri EU bodo o poenoteni varnostni politiki razpravljali na srečanju v Bratislavi 26. in 27. septembra.