Nedelja Svetega pisma 2016: “Ker je Bog tako usmiljen …”

Ker je torej Bog tako usmiljen (Rim 12,1)
Ker je torej Bog tako usmiljen (Rim 12,1) Foto: Aleš Čerin

31. januarja 2016 bomo v Cerkvi na Slovenskem praznovali nedeljo Svetega pisma. Letošnje geslo je “Ker je torej Bog tako usmiljen” (Rim 12,1). Nedelja Svetega pisma, ki jo v Sloveniji že 28 let obeležujemo na zadnjo nedeljo v januarju, je dan v letu, ko se posebej ustavimo in zahvalimo Bogu za dar zapisane Božje besede.

Spomnimo se bogate svetopisemske dediščine, ki jo imamo Slovenci in ki nam je danes lahko v veliko spodbudo in navdih. Obenem je to priložnost za iskanje načinov, kako bolje »ravnati z Božjo besedo« (2 Tim 2,15).

Zanimiva predavanja po vsej Sloveniji

Da bi vse bolj doumeli, kako nas Božja beseda odrešuje in osmišlja naše življenje, so v Slovenskem bibličnem gibanju (SBG) za to nedeljo v vsaki škofiji pripravili srečanje in predavanje. Na njih bodo predavatelji razlagali izbrano Božjo besedo. Vabljeni člani bibličnih skupin, bralci Božje besede in vsi, ki se zavedate, kako pomembna je Božja beseda za vaše življenje.
Srečanja po škofijah bodo po naslednjem sporedu:
• Škofija Celje: Nedelja, 31. januar, ob 15. uri – Dom sv. Jožef, mag. p. Janez Poljanšek
• Škofija Koper: Nedelja, 31. januar, ob 15. uri – Škofijska gimnazija Vipava, škof msgr. dr. Jurij Bizjak
• Nadškofija Ljubljana: Nedelja, 31. januar, ob 15. uri – Antonov dom (Ljubljana-Vič), prof. dr. Jože Krašovec
• Nadškofija Maribor: Sobota, 30. januar, ob 15. uri – Župnijski dom v Ravnah na Koroškem, dr. Boštjan Lenart; Nedelja, 31. januar, ob 15. uri – Teološka fakulteta (Maribor), nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek
• Škofija Murska Sobota: Nedelja, 31. januar, ob 15. uri – samostan sester klaris v Turnišču
• Škofija Novo mesto: Nedelja, 31. januar, ob 15. uri – Baragov zavod v Novem mestu, mag. Janez Žakelj

Priložnost za začetek rednega srečevanja z Božjo besedo

Pri Svetopisemski družbi Slovenije pa so ob tej priložnosti pripravili zanimiv nabor orodij, ki bo na voljo v vseh večjih slovenskih župnijah in katerega namen je, da bi vsem olajšali »vstop« v zgodbo Svetega pisma. Tako so pripravili seznam Bistvenih sto odlomkov iz Svetega pisma, ki bralcem odgovarja na najbolj pogosto vprašanje “ne vem kje naj začnem brati in kako naj berem”. Pripravili pa so tudi majhno, a pomembno knjižico z naslovom ‘Prevzemi svojo vlogo v drami odrešenja’ z ozirom na celoto Svetega pisma, ki kot preprost uvod v Sveto pismo odgovarja še na bolj temeljno vprašanje »zakaj sploh brati Sveto pismo«.
Letos nedeljo Svetega pisma prvič obeležujejo tudi nekatere protestantske Cerkve.

Priložnost za svetopisemsko dobrodelnost

Ob prazniku Božje besede pri Svetopisemski družbi že več let pripravljajo dobrodelno pobudo, s katero so z darovi dobrotnikov iz Slovenije kristjanom v Zambiji, Iraku, Albaniji, Etiopiji in Madagaskarju pomagali do Božje besede. Letošnja pobuda nosi naslov Z Besedo do srca. V okviru nje vas letos Svetopisemska družba Slovenije in Slovensko biblično gibanje skupaj vabita, da s svojim darom podprete delo za širjenje Svetega pisma v okviru obeh bibličnih organizacij in tako pripomorete, da bo sporočilo Svetega pisma lahko doseglo, izzvalo in preobrazilo življenja ter prineslo spravo in duhovno prenovitev ljudem v Sloveniji.

Več info na spletnih straneh www.svetopismo.si ter sbg.rkc.si.

Foto: Aleš Čerin