Narava in pokrajina (foto): Zanigrad

Janez Mihovec – Zanigrad

Čisto na koncu doline reke Rižane

Na koncu štirinajst kilometrov dolge doline reke Rižane v Slovenski Istri se narava hipoma spremeni. Hrastovlje, znamenita vas s še bolj znamenito cerkvico in protiturškim taborom, leži še na rodovitni flišnati podlagi. Takoj za vasjo se začne kraški svet Kraškega robu in Brkinov. Pokrajina ni čisto nič več nežna, ampak gre za razbit kamniti svet.

Iz Hrastovelj se lahko po cesti sprehodimo do nekaj kilometrov oddaljene police na kateri stoji Zanigrad. Ime je zanimivo. Pomeni zadnje naselje v dolini. Danes je od njega ostala le še starodavna cerkvica Svetega Štefana. V prekrasnem okolju z razgledom na dolino Rižane se dobesedno zlije z okolico. Na prvi pogled ni nič kaj posebnega. Vse deluje nekoliko miniaturno. Miniaturna cerkev, miniaturni zvonik. Vse kamnito. Še streha je iz kamnitih plošč.

Ko pa zaškripajo vrata v starodavno cerkvico iz 15. stoletja, se pokaže njena veličina. V cerkvici so freske furlanskih mojstrov izpred šestih stoletij. Zanigrad čisto neupravičeno ostaja v senci bistveno bolj znanih Hrastovelj. Čista krivica. Vzpon v te samotne kraje je pravi balzam za dušo in telo.