Vzpon po nekdanji metalurški poti na Jelovico (Foto)

 

Janez Mihovec – Vodiska planina

Narava in pokrajina (foto): Vodiska planina

Začetki človeškega delovanja na Jelovici segajo v davno preteklost. Natančnejše imam v mislih čas, ko so na prostrani planoti odkrili nahajališča železove rude in je starodavnim prebivalcem prišlo na misel, da so obsežni gozdovi postali vir oglja, ki je bilo gorivo v plavžih, v katerih so topili železovo rudo.

Najti je bilo treba le še ustrezen potok, ki bi gnal mehove, s katerimi so v plavže vpihovali zrak, in ki poganjal orjaška kladiva, imenovana »norci«. Z njimi so surovo jeklo, ki je nastalo v plavžih preoblikovali v končni izdelek.

Vso našteto, tak potok in nato pot na Jelovico, so našli v Kroparici tik pod Jelovico. V soteski je zraslo naselje Kropa, ki še danes ohranja tisočletno tradicijo metalurške dejavnosti in sicer v podjetju Plamen. Iz zatrepa doline strmo v hrib pelje precej široka pot. Pot je čisto preširoka za današnje potrebe in je posledica tisočletnih poti z rudo in ogljem z Jelovice. Po uri in pol strmega vzpona se pot poravna in najdemo se na obširni planini Vodice. Razgleda ni posebnega, saj se ne vidi na Ljubljansko kotlino. Najdemo pa prijazen planinski dom in obilico miru. Torej vse kar potrebujemo za lep nedeljski izlet, poleg vedenja, da je bilo tu nekoč središče pomembne gospodarske dejavnosti, ki je zaznamovala kraje pod jelovico vse do današnjih dni.