Narava in pokrajina (foto): Grobnica francoskega kralja Kostanjevica

Janez Mihovec – Grobnica francoskega kralja

V frančiškanskem samostanu v Kostanjevici najdemo grobnico poslednjih Burbonov

Ob robu Nove Gorice na 143 metrov visokem griču najdemo cerkev Gospodovega Oznanenja Mariji in njej prizidan frančiškanski samostan. Starodavna zgradba iz 17. Stoletja je na prvi pogled le ena izmed  številnih slovenskih sakralnih zgradb. Tisto kar pa jo dela drugačno, je kripta pod cerkveno ladjo. Na koncu dolgega hodnika v kamnitih sarkofagih najdemo zemeljske ostanke zadnjih Burbonov, med katerimi častno mesto pripada sarkofagu Karla X, zadnjega Burbona.

Konec Napoleonovih vojn je prinesla restavracijo dinastije, ki je vladala Franciji od konca 16. Stoletja. Dinastija je uspela prevzeti oblast, a do notranje stabilnosti države je bilo še daleč. Karel X je kralj postal leta 1824 in si s samovoljo in nespretnim vodenjem države hitro nabral številne sovražnike. Julijska revolucija leta 1830 je na oblast prinesla kralja Louisa Filipa iz stranske rodbine Orleans in  pometla z njegovo vladavino. Z odžaganimi vladarji pa je težko. Ko izgubijo oblast izgubijo tudi prijatelje. Karel X je taval po vsej Evropi in leta 1836 prišel v Gorico. Bil je gost grofa Coroninija, a že po 17 dneh življenja umrl za kolero.

Rodbina se ni nikdar več uspela na oblast in v sorazmerno skromnem in natlačenem  prostoru najdemo še celo vrsto njegovih sorodnikov. To so Ludvik XIX njegov najstarejši sin,  Marija Terezija Šarlota, žena Ludvika XIX, hči Ludvika XVI in Marije Antoinette, Henrik V, vnuk Karla X, Marija Terezija Beatrika Gaetana, vnukova žena  in Luiza Marija Terezija, sestra Henrika V. Tu in tam se najdejo tudi zvesti služabniki, pa je v niši pred grobnico pokopan še Luis Jean Casimir, dvorni minister poslednjega  kralja.

Politika je včasih prav nesramna in tudi po smrti ne dovoli poražencem vrnitev v domovino. Francija je danes republika in ji za kralje ni več mar. Grobnica je svoje težke trenutke doživela med 1. svetovno vojno. Samostan je bil na sami frontni črti in razstreljen v prafaktorje. Na srečo je bila zadnja Avstrijska cesarica Zita prav iz rodbine Burbonov, tako da je bilo pravočasno poskrbljeno za umik na Dunaj. Po vojni so jih vrnili na staro mesto in tu so sicer skrita znamenitost v čast in ponos naše domovine.

Prav vsak izmed nas ima možnost ogleda grobnice. Odprta je ob delavnikih med 9. In 12. Ter

in 17. Uro. Ob nedeljah in praznikih pa med 15. In 17. Uro.