Narava in pokrajina (foto): Dan teric v Davči

Janez Mihovec – Dan teric v Davci

Področje med dolinama Selške in Poljanske Sore je hribovit in težko prehoden svet. Leži že čisto na meji Gorenjske. Takoj na drugi strani se svet spusti proti Cerknemu, ki pa že leži na Primorskem. Tu se razprostira najbolj razprostranjena slovenska vas Davča. Pravzaprav gre za skupek samotnih kmetij, kjer živi kakih 300 prebivalcev.

Pokrajina je bila naseljena v srednjem veku, ko so se iz današnje Nemčije priselili kolonisti. V vmesnem času se je nemščina izgubila, ostala pa so nenavadna krajinska imena in domačini, ki so vizualno nekoliko drugačni. Predvsem so precej bolj plavolasi iz z modrimi očmi, kot je pri nas običajno.

Zadnja  desetletja sta obe dolini postali ekonomsko močni in tako se ni bati demografskega upada (na srečo). Iz Zalega loga je skozi sotesko potoka Davče čez drn in strn speljana kopica čisto sprejemljivih cest. Te omogočajo čisto spodobno življenje, tako da se ni več treba ukvarjati z neskončno trdim delom po travnikih in njivah na pobočij ter v nepreglednih gozdovih.

Vsako leto, tretjo nedeljo v avgustu, vaščani priredijo Dan teric, na katerem prikažejo svoje življenje. Vse se vrti okoli lanu, ki je bil eden izmed temeljnih kamnov življenja iz časov, ko so bile kmetije še samozadostne in je bila samota veliko pravilo in ne izjema. Vsekakor je obisk te prireditve prava paša za oči in ušesa.