Napaka šefa Ultre Gregorja Breznika

Ultra je prek svoje hčerinske družbe v zadnjem času opravila vsaj en posel za TEŠ; Gregor Breznik dopušča minimalno sodelovanje.

Članek Jurija Šimaca v Financah: v uredništvo smo prejeli račun, ki ga je Ultra E avgusta izdala Termoelektrarni Šoštanj , kar na laž postavlja direktorja Ultre Gregorja Breznika, da Ultra ni poskušala pridobiti poslov, vezanih na TEŠ ali TEŠ 6. Kdo se zavzema, da šesti blok TEŠ zraste, in kdo, da pade?

V petek je velenjski podžupan Srečko Meh (SD) dejal, da je zamenjava direktorja TEŠ (Uroša Rotnika) posledica tega, da podjetje Ultra, ki je v solasti Gregorja Golobiča, v TEŠ ni dobilo posla. Tako Golobič kot Breznik sta zaradi te izjave zoper Meha napovedala tožbe. Breznik je včeraj zapisal: »Ultra, niti sama niti prek katere od svojih hčerinskih družb, v tem tisočletju ni poskušala pridobiti nikakršnega posla, vezanega za TEŠ.« Isto je v TV-dnevniku ponovil Janez Kopač, direktor direktorata za energijo .

Račun, ki ga hranimo v uredništvu in ga v elektronski obliki objavljamo na spletu, dokazuje, da je Ultra E, ki je hčerinska družba zagorske Ultre, za TEŠ letos opravila vsaj en posel. Glede na račun je TEŠ dobavila merilno sondo, vrednost računa pa po naših informacijah znaša 1.800 evrov. Za komentar računa smo s kratkim sporočilom prosili tudi Breznika. Ta nam je sprva odgovoril: »Ne vem, o čem govorite, prosim, pošljite račun, da bomo lahko komentirali.« To smo storili. Breznik nas je pozneje poklical in povedal, da ne ve, za kaj gre in bo preveril danes. Če je bil posel sklenjen, gre za smešen znesek. Podobno je na POP tv povedal Gregor Golobič, šef Zaresa in solastnik Ultre.

Vojna zaradi TEŠ 6

Potem ko je Golobič v petkovih Odmevih dejal, da finančna konstrukcija za gradnjo TEŠ 6 sploh še ni zaprta, so se na to odzvali v TEŠ in pojasnili, da je bila finančna konstrukcija do odstavitve Rotnika zaprta. V TEŠ so še dejali, da so banke, ki bi morale dati garancijo za začetek črpanja 110 milijonov evrov vrednega posojila EIB , razrešitev Rotnika spremljale z začudenjem. Rotnika je sicer nadzorni svet razrešil na dan, ko bi moral upravi dati pooblastilo za podpis pogodbe za bančne garancije. Iz HSE so ob tem sporočili, da finančna konstrukcija ni zaprta, dokler ni državnega poroštva za posojilo EIB. Poroštva države so sicer pogoj za črpanje druge tranše (440 milijonov evrov) posojila. So pa priznali, da banke zahtevajo pojasnila zaradi zamenjave Rotnika.

Sindikalisti bodo Rotnika branili s stavko

Sindikat delavcev TEŠ je medtem napovedal, da bodo v sredo začeli zmanjševati dobavo elektrike, če se na direktorsko mesto ne bo vrnil Rotnik. Zamenjal ga je Simon Tot. Po prepričanju prvega sindikalista TEŠ Branka Sevčnikarja je stavka povsem legitimen ukrep, saj je »ogrožena ekonomska in socialna varnost zaposlenih«. In kako je lahko z razrešitvijo Rotnika ogrožena varnost zaposlenih?

»Tota so imenovali, da uniči projekt TEŠ 6,« zatrjuje Sevčnikar. Tot je sicer ob imenovanju napovedal, da »bo njegova prva naloga dokončanje investicije v šesti blok na optimalen in racionalen način«.

Vir: Finance