Na podražitve se bomo morali kar navaditi

inflationLeto je naokoli in čakalo me je podaljšanje registracije,  letos tudi tehnični pregled osebnega vozila. Ob prejemu računa me je dobesedno zmrazilo. Pred seboj sem imel pripravljen kupček denarja, nekoliko večji kot lani, ker sem pričakoval višje stroške. Nerodna situacija, ker sem imel premalo denarja, me niti ni ganila ob šoku, ki sem ga doživel. »Letna dajatev za uporabo vozila« je bila višja za kar 33% glede na lansko leto. Malo sem preveril po spletu. Drži, dajatev se ni podražila nekaj let, a kljub temu je takšen skok cen šokanten.

V teh dneh je slišati o načrtih vlade, da razmišljajo o dvigu cen vinjetam in sicer za 15 do 20%. Informacija je sicer še neuradna. Na spletni strani AMZS zasledimo zanimivo primerjavo, da je Avstrija letos vinjete podražila za 3,6%.

Pretekli teden sem bil na kosilu z območnim direktorjem nekega večjega avstrijskega pohištvenega trgovca. Vprašal sem ga, kaj pravijo pri naši severni sosedi o inflaciji in če pričakujejo dvige cen zaradi inflacije. Odgovor je bil kot iz topa: »Saj jo že imamo«. Povišano inflacijo namreč. Dalje je svojo trditev potrdil s predlogom, da se danes splača najeti kredit. Podjetnik v sosednji Avstriji torej pričakuje razvrednotenje denarja zaradi povišane inflacije. Statistična inflacija se pri nas in v EU giblje okoli 2%. Daleč od resnice?

Pred par dnevi sem v trgovini slišal pogovor dveh gospa, ki sta se strinjali, da morata za svoje izdelke plačevati vedno več. Podobnih pogovorov je v zadnjem času slišati vedno več. Je kriv zgolj dvig obeh davčnih stopenj ali je težava morda še kje drugje?

Kako visoka torej je realna inflacija, če statistična očitno ne drži?

Na spletni strani so avtorji objavili izračun za Nemčijo. Ugotavljajo, da je med leti 2001 in 2010 bila v Nemčiji realna inflacija 7,4%. Upoštevajo gospodarsko rast Nemčije, povečanje količine denarja v obtoku in povišanje potrošniškega indeksa – podražitve v košarici dobrin. Prispevek si lahko prebere vsak sam. Statistična letna inflacija v Nemčiji pa je bila po poročanju spletnega Dela 1,5% (3. 4. 2013 – Nižja inflacija v Evroobmočju).

Statistika torej ‘laže’ za skoraj petkratno vrednost. Razumljivo. Če bi razkrili realne podatke, bi lahko bile posledice katastrofalne. Najprej za bančni sistem, posledično za države in končno bi to občutili mi vsi. Znano je recimo, da ZDA v izračunu statistične inflacije izključijo podatke za podražitve hrane in energentov. Dveh osnovnih življenjskih dobrin. Razlika v izračunih med statistično in realno inflacijo je podobna kot na primeru Nemčije. Priporočam v branje zelo izčrpen prispevek o inflaciji, kjer avtor ugotavlja, da je realna letna inflacija celo višja od 10%.

Me torej nenormalen dvig cestnine preseneča? Niti ne. Potrebno se bo navaditi, ker bo podražitev očitno vedno več. Zakaj? Podražitve preprosto morajo priti kot logična posledica neprestane izgube vrednosti denarja. Seveda pa ne smemo pozabiti na svoje prihranke, ki jih takšno neprestano razvrednotenje močno načenja. To najbolj preprosto opazimo, če si naredimo preprost izračun. Koliko smo v trgovini za 20 € prejeli pred petimi leti in koliko prejmemo danes? Nad izračunom boste gotovo šokirani. Kaj pa naši prihranki – so ti posledično več ali manj vredni?

Pripis uredništva: Marko Kocuvan je samostojni premoženjski svetovalec.