Na papeževo željo odprli prva delovna mesta za begunce v Jordaniji

Foto: Reuters.
Foto: Reuters.

V jordanski prestolnici Aman so s slovesnostjo začeli z izvajanjem projekta Vrt usmiljenja, v okviru katerega je začelo delovati podjetje za »trajnostno poljedelstvo«. Projekt se financira iz denarja, ki so ga darovali obiskovalci paviljona Svetega sedeža na razstavi Expo Milano 2015 in je na željo papeža Frančiška namenjen odpiranju delovnih mest za begunce v Jordaniji. Vrt usmiljenja bo omogočil zaposlitev petnajstim iraškim beguncem, ki se bodo posvetili pridelavi oljk na enem hektarju površine.

Slovesnost ob začetku projekta je potekala v amanskem Centru Naša Gospa Miru, navzoči pa so bila tudi jeruzalemski latinski patriarh Fouad Twal, apostolski nuncij v Jordaniji in Iraku Alberto Ortega Martin ter podtajnik Papeškega sveta Cor Unum Segundo Tejado Munoz, ki papeževo pobudo tudi koordinira. Nuncij Ortega Martin je zatrdil, da Vrt usmiljenja ni samo kraj, kjer begunci in osebe v stiski lahko najdejo delo in dobijo plačo, ampak lahko obenem postane kraj dialoga in srečanja med osebami različnih verstev, kakor je zapisal papež Frančišek v buli ob napovedi jubilejnega leta usmiljenja. Predsednik Karitas Jordanije Wael Suleiman pa je že napovedal naslednje mikro projekte, v okviru katerih se bodo odprla delovna mesta in omogočila zaposlitev beguncem in tudi jordanskim družinam, ki so brez dohodka.

Obiskovalci paviljona Svetega sedeža so na lanski razstavi Expo darovali 150.000 dolarjev. Papež Frančišek se je odločil, da bo zbrani denar namenil osebam, ki najbolj trpijo zaradi vojne v Siriji in Iraku: to so begunci, njihove družine in otroci, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove in se danes v velikem številu nahajajo v Jordaniji. Projekt, namenjen odpiranju delovnih mest za begunce, poteka pod okriljem Karitas Jordanije.

Segundo Tejado Munoz iz Papeškega sveta Cor Unum je za Radio Vatikan pojasnil način delovanja dikasterija za karitativne dejavnosti. Obstaja koordinacijska skupina, ki glede na konkretno situacijo poveže karitativne ustanove, apostolske nuncije, lokalne Cerkve in vatikanske dikasterije. V Siriji se izvaja projekt usposabljanja delavcev, ki so vključeni v izvajanje projektov, kar je bilo zelo potrebno. Papeški svet je po monsinjorjevih besedah vedno aktiven in se tudi stalno vključuje v konkretno reševanje razmer. Begunsko vprašanje označi kot zelo kompleksno situacijo, ki se stalno spreminja in ki jo spremljajo, poskušajo pomagati in koordinirati.

Spregovoril je še o Cerkvi v Jordaniji, ki je zelo dejavna na področju begunske problematike. Poleg lokalne Cerkve pa je videti aktivno vključenost vse vesoljne Cerkve. Dejal je, da ne gre samo za ta projekt v Jordaniji, ki se je začel na papeževo pobudo. Obstaja veliko pomoči, ki jo vsa vesoljna Cerkev nudi v Jordaniji, Siriji, Libanonu, Grčiji. Kot primer navede zdravstveni center, ki ga financira Karitas Nemčije, Italijanska škofovska konferenca finančno pomaga mnogim prizadetim družinam, da si lahko najamejo sobo ali manjše stanovanje za bivanje. S tem se tudi daje poudarek na družini, ki ima svoje dostojanstvo in zato je pomembno, da se jim pomaga živeti dostojno in ne v begunskem šotoru. To je tudi namen projekta Vrt usmiljenja: ljudem dati delo, da ne bodo večno živeli iz karitativnega paketa. Z delom se jim povrne tudi njihovo dostojanstvo. Potem ko je dikasterij skupaj z lokalno Cerkvijo proučil konkretne razmere v Jordaniji, so videli, da je odpiranje delovnih mest za begunce v tem trenutku najbolj potrebno.

Vir: Radio Vatikan.