Na Hrvaškem lovijo čarovnice

Pred sodiščem v Zagrebu je v ponedeljek, 07. marca 2011 je v znak podpore učiteljici verouka Jeleni Mudrovčić mirno protestiralo okoli sto katolikov. Učiteljica deluje na osnovni šoli »Bartol Kašić« na zagrebškem Jarunu, zasebno pa jo toži odvetnica Sanja Bezbradica. Katehistinja je obtožena, da je leta 2009 v osmem razredu med katehezo izjavila, da je homoseksualnost bolezen. To je seveda v nasprotju z Zakonom o preprečevanju diskriminacije, je prepričana Sanja Bezbradica. Jelena Mudrovčić te obtožbe zanika in trdi, da je verouk poučevala v skladu z učnim programom, potrjenim s strani Ministrstva znanosti in izobraževanja.

Javnost ve, da se za odvetnico skriva lezbična skupina Kontra, ki s predmetno tožbo želi povečati prepoznavnost lezbijk v hrvaškem družbenem prostoru in povečati nestrpnost proti katoliški Cerkvi in njeni moralni doktrini. Protestniki so izrazili svojo solidarnost z obtoženo Jeleno Mudrovčić in njenim soprogom Milom, ter javno obsojajo vse fobije: proti semitom, muslimanom in kristjanom! Poznavalci trdijo, da je sojenje Jeleni Mudrovčić prava sodna farsa, saj otroci obiskujejo verouk prostovoljno in ni obvezen predmet rednega učnega procesa.

Ob tem dogodku se nehote odpirajo številna vprašanja kot so: kaj pravi medicinska in sociološka znanost o pojavu lezbištva in homoseksualnosti, kakšno mesto ima danes kultura odnosov med moškim in žensko, ali gre samo za politično akcijo in manifestacijo neomejevanja svobode človeka, zakaj homoseksualnosti in lezbištva predvsem pa nekaterih drugih deviantnih oblik človeških odnosov (npr. evtanazije, … ) večina religij ne podpira?

Foto: Osnovna šola Bartola Kašiča