Na Gimnaziji Celje – Center spodbujajo branje in interpretacijo poezije

Leta 2019 so zadnjič izvedli prireditev ob svetovnem dnevu poezije z udeležbo občinstva. (Vir: Arhiv GCC)

Tradicionalni večer Gimnazije Celje – Center in Društva GCC ob svetovnem dnevu poezije, ki bo po dveh letih spletnih izvedb znova zazvenel v živo v celjskem Narodnem domu, bodo ustvarjalci posvetili tudi dogajanju v Ukrajini.

Prireditev ob svetovnem dnevu poezije bo spet z udeležbo občinstva

Že štirinajsto leto zapored bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) in v Društvu GCC v čast svetovnemu dnevu poezije in začetku pomladi pripravili posebno prireditev, ki bo v četrtek, 17. marca, ob 19. uri v Narodnem domu Celje. Tokrat je posvečena medsosedskemu dialogu, častni pokrovitelj prireditve je Avstrijsko veleposlaništvo Ljubljana, v ospredju prireditve, s katero že vrsto let na GCC poudarjajo pomen medkulturnega dialoga, pa bo tudi Ukrajina. Ob dijakih in gostih iz Avstrije in Slovenije bo s svojim nastopom prireditev dopolnil tudi ukrajinski kitarist in kantavtor Fedir Halatii, ki je zavetje pred vojno vihro našel v nekdanjem hišniškem stanovanju Gimnazije Celje – Center.

Gostovali bodo avstrijski dijaki, glasbenika in performerja ter ukrajinski kitarist, ki je dobil zavetje v nekdanjem hišniškem stanovanju v gimnaziji

Prireditve ob svetovnem dnevu poezije v celjskem Narodnem domu se je leta 2019 udeležilo veliko ljubiteljev poezije in glasbe. (Vir: Arhiv GCC)

Na GCC so sicer kljub vsemu trdno prepričani, da umetnost lahko premosti še tako trdno in neomajno fizično mejo, in tako so v sodelovanju z dijaki in učitelji s partnerske šole BORG iz avstrijske Radgone zasnovali prireditev, ki želi v teh nenavadnih časih poudariti pomen sobivanja, razblinjati meje, se dvigovati nad jezikovne ter miselne prepreke, ki bremenijo današnji svet, in poudariti pomen univerzalne govorice umetnosti, ki mora (p)ostati temelj sobivanja prihodnosti. Posebni gostje prireditve bodo Robert Prosser in Lan Sticker, avstrijska literarna umetnika, glasbenika in performerja, ki bosta v dopoldanskem času za dijake pripravila tudi ustvarjalno delavnico, in že omenjeni ukrajinski kitarist Fedir Halatii.
Vsakoletni projekt, ki je v osnovi namenjen medkulturnemu dialogu in umeščanju knežjega mesta v globalno kulturno krajino, na GCC pripravljajo pod okriljem dejavnosti mreže šol Unesco ASP, v kateri je članica z mednarodnim statusom tudi Gimnazija Celje – Center. V goste prihaja glasbena zasedba Music & Voice Gimnazije BORG iz avstrijske Radgone, ki je sestavljena iz zbora in inštrumentalne zasedbe, na njihovem repertoarju pa je zlasti pop glasba preteklih petdesetih let. Nastopile bodo tudi glasbene zasedbe GCC: Dekliški pevski zbor, FaVoZa in The Šlagers s solisti in recitatorji.

Ameriška pesnica Brynne Rebele-Henry bo imela tudi delavnico kreativnega pisanja

Na GCC ta prireditev, ki jo vsako leto pripravijo v sodelovanju z enim od veleposlaništev, akreditiranih v Sloveniji, uvaja pestro kulturno pomlad. Že dan kasneje bo v Plesnem forumu Celje ob 18. uri na sporedu večer z ameriško pesnico Brynne Rebele-Henry, ki trenutno kot Fulbrightova štipendistka študira v Ljubljani na ZRC SAZU. Na večeru bodo nastopili tudi celjski pesniki in pesnice vseh generacij – od srednješolcev, za katere bo Brynne 18. in 19. marca izvedla tudi intenzivno delavnico kreativnega pisanja, do uveljavljenih in nagrajenih celjskih pesnic in pesnikov.

Skupina LPS bo imela prvi samostojen koncert po zmagi na Emi

Foto: Adrijan Pregelj

V petek, 18. marca, bodo ob 20. uri v Celjskem mladinskem centru prvi koncert po zmagi na Emi 2022 pripravili tudi LPS. Poleg uspešnice Disko bodo pevec Filip Vidušin, klaviaturist Žiga Žvižej, kitarist Mark Semeja, bas kitaristka Zala Velenšek in bobnar Gašper Hlupič občinstvu predstavili nekaj preteklih in novih avtorskih sklad ter priredb in coverjev, ki so nastali v Music Roomu Gimnazije Celje – Center v zadnjih mesecih.

Po nepričakovani zmagi na Emi 2022 se je LPS-ju življenje spremenilo v pester in živahen disko, ki članico in člane zasedbe navdušuje s številnimi obveznostmi med glasbeno kariero, šolo, študijem in prostim časom. V tem tednu jih ob petkovem koncertu v MCC-ju čaka še snemanje na RTV, gostovanje na radijskih postajah in nastop ob 16-letnici City Centra Celje. Do odhoda v Torino, kamor zasedba odpotuje 29. aprila, pa jih ob snemanjih in gostovanjih na radijskih in televizijskih postajah v prihodnjih tednih čakajo še nastopi na odprtju novih prostorov Zdravstvenega doma Celje, koncert za mlade v petek, 1. aprila, ob 13.15 na Glavnem trgu v Celju in nastop na osrednji slovesnosti ob prazniku Mestne občine Celje 11. aprila.