Na današnji dan: kralj Otokar II.

otokar ii
Otokar II.

Današnji dan je kar zgodovinsko pester. Ne bom pisal o našem primorskem slavljencu pisatelju Borisu Pahorju, ki praznuje 102. rojstni dan, rojen je namreč bil leta 1913 v Trstu.

Tudi ne bom posebej omenjal barona Andreja Čehovina (1810-1855), ki se je rodil na današnji dan v Dolancih v Gornji Branici in smo ga na teh straneh že spoznali.

Raje bom izpostavil češkega kralja Otokarja II. iz rodbine Přemysl, ki je umrl na današnji dan leta 1278. Padel je namreč v bitki na Moravskem polju ob reki Moravi. Rojen je bil ok. leta 1230. Sredi 13. stoletja je zavladal obsežnemu ozemlju, ki je segalo od Češke, čez Alpe, do Jadranskega morja, torej tudi večini dežel s slovenskim prebivalstvom. S svojim tekmecem, Rudolfom I. Habsburškim, se je Otokar II. spopadel za babenberški dedni deželi Avstrijo in Štajersko. Osvojil ju je sicer Otokar II., svoje pravice do tega ozemlja pa je uveljavljal tudi Rudolf. Želel je namreč, da bi se tako njegovi potomci povzpeli do naslova knezov Svetega rimskega cesarstva. Otokar II. je bil prisiljen leta 1276 skleniti z Rudolfom Dunajski mir in se odreči vseh nečeških dežel.
Otokar II. je kasneje zavrnil vse nadaljnje Rudolfove zahteve, zato se je sledni začel protipravno vpletati v pristojnosti češkega kraljestva.

Rudolfova zmaga in Otokarjeva smrt je pomenila potrditev nove habsburške vladavine v Avstriji in na Štajerskem, ki sta postali habsburški dedni deželi. S tem so bili postavljeni temelji nove geopolitične ureditve srednje Evrope, ki se je ohranila skoraj 650 let, do konca prve svetovne vojne.