Na današnji dan se je rodila Angela Vode

Angela Vode, foto: Slovenski filmski center.
Angela Vode, foto: Slovenski filmski center.

Na današnji dan leta 1892 se je v Ljubljani rodila Angela Vode, intelektualka, borka za narodne pravice, defektologinja, feministka, esejistka, prevajalka, soustanoviteljica OF in ena prvih komunistk v Sloveniji.

Njena življenjska pot je primer usode intelektualke, ki je mislila s svojo glavo. Že leta 1939 so jo slovenski komunisti vrgli iz Partije, ker je bila proti sporazumu med Hitlerjem in Stalinom, torej med nacizmom in komunizmom. Angela Vode je temu paktu odločno nasprotovala. Na njeno vprašanje tedanjim vodilnim komunistom, v čem se je nacizem toliko spremenil, da ga more komunist zagovarjati, je dobila odgovor Vide Tomšič: “Za nas velja samo eno: s Hitlerjem se je povezal Stalin in on ve, kaj dela.”

Med drugo svetovno vojno so jo zaprli Italijani in Nemci, slednji so jo poslali v taborišče Ravensbrück. Leta 1947 jo je aretirala UDBA, na montiranem procesu so jo obtožili, da je zahodna agentka in razredna sovražnica ter jo obsodili na dvajset let zapora. Izpustili so jo po šestih letih, vendar so ji do leta 1958 odvzeli državljanjske pravice. Hkrati jo je do smrti nadzirala tajna politična policija (UDBA, pozneje SDV), oblast ji je tudi izdala trajno prepoved opravljanja službe, tako da so Angelo Vode do smrti preživljali sorodniki, predvsem sestra Ivanka.

Angela Vode je umrla 5. maja 1985 v Ljubljani. V 70-ih je skrivaj napisala svojo avtobiografijo. Besedilo je skrila in dovolila, naj se knjiga izda po njeni smrti. Knjigo je uredila Alenka Puhar in leta 2004 jo je izdala založba Nova revija. Njeni zapisi so pretresljivi. Opisuje namreč, na kakšne načine so jo nekdanji tovariši degradirali, zapirali ter ji jemali človeško in profesionalno dostojanstvo. Knjiga je kronika slovenskega komunizma in njegove grozljive nehumanosti do drugačnih.

Leta 2008 je Televizija Slovenija po knjigi posnela televizijski film “Skriti spomin Angele Vode”.

Vir: FB Renata Podbersiča.