Molitev in post za domovino, letos pod geslom K skupnemu izviru

Molitev in post za domovino 2021: Ob 30. obletnici samostojne slovenske države bomo Slovenci doma in po svetu vnovič ustvarili verigo molitve in posta za domovino, letos pod geslom K skupnemu Izviru. Poglejmo spremljajoče dogodke.

Prvi dan devetdnevnice je ob 19. uri Radio Ognjišče prenašal mašo za domovino iz mariborske stolnice, ki jo je daroval nadškof Alojzij Cvikl, njej pa je sledila še molitev.

V času od 16. do 24. junija 2021 je prav tako na Radiu Ognjišče vsako jutro ob 5. uri molitev rožnega venca skupaj z ljubljanskim nadškofom metropolitom Stanislavom Zoretom, škofom Francem Šuštarjem, zaporniškim vikarjem Robertom Friškovcem, direktorjem Zavoda sv. Stanislava Antonom Česnom, vojaškim vikarjem Matejem Jakopičem, škofom Antonom Jamnikom, salezijanskim inšpektorjem Markom Košnikom, jezuitskim provincialom Miranom Žvanutom in namestnikom policijskega vikarja p. Jono Janezom Venetom, Ocist.

Okrogla miza

V ponedeljek, 21. junija 2021, se bo ob 16. uri zbralo omizje, in sicer bodo spregovorili mag. Miroslav Mozetič za področje prava, dr. Aleš Štrancar za gospodarstvo, dr. Kozma Ahačič za področje kulture in jezika, dr. Tina Bregant za zdravstvo, kolumnist Blaž Podobnik pa bo predstavnik mlajše generacije. Pogovor bomo prenašali prek www.youtube.com/druzinamedia.

S sogovorniki se bomo sprehodili ob reki naše države Slovenije proti izviru. Nobena država ne nastane brez skupnih temeljev, nobena ne obstane, če se izvira ne zaveda. Z nami bodo delili svoj pogled na področje, ki ga pokrivajo. Kako je čas pred osamosvojitvijo, po njej in v času epidemije zaznamoval pravo, gospodarstvo, zdravstvo, kulturo in slovenski jezik ter mlajše generacije državljanov?

Dan molitve in posta za domovino

24 ur molitve in posta bo potekal od 21. junija od 18. ure do 22. junija do 18. ure in v tem času se bomo po spletu povezali v molitvi, ki jo bodo oblikovale različne skupine doma in zunaj meja naše države, prav vsak pa se bo molitvi lahko pridružil prek www.youtube.com/druzinamedia.

Osrednja maša za domovino

Osrednja maša za domovino bo ob sklepu 24-urne molitve 22. junija ob 18. uri v ljubljanski stolnici. Skupaj z ljubljanskim nadškofom metropolitom Stanislavom Zoretom jo bodo darovali drugi slovenski škofje. Prenašal jo bo Radio Ognjišče.

Molitev za domovino ob 30-letnici slovenske države

Ob tej priložnostih je izšla tudi podobica s to molitvijo in bila razposlana po župnijah z namenom, da bi tudi po župnijah molili za domovino.

Ob dvajseti obletnici slovenske državnosti in v hudi krizi, ki smo jo takrat doživljali v naši domovini, smo se posamezniki, molitvene in druge skupine skupaj z nekaterimi župnijami odločili pripraviti dan molitve in posta kot zaključek devetdnevnice za domovino pred dnevom državnosti. Pobudo smo predstavili slovenskim škofom, ki so nas pri tem podprli. Prvo leto so se tej pobudi pridružili tudi naši pravoslavni in evangeličanski bratje.

Zakaj post in molitev?

Že v Stari zavezi se je izraelsko ljudstvo pogosto zateklo k postu in se s tem rešilo pred velikimi nevarnostmi in propadom. Najbolj znan primer je prerok Jona in veliko mesto Ninive, ki se je spokorilo ob njegovem oznanilu. Post ne spremeni božjih zahtev za naše uresničenje, ampak nam pomaga pri prečiščevanju, da ponižno priznamo svojo zasužnjenost in krivdo ter se odpremo človeški ter božji ljubezni, da moremo opraviti službo, ki nam je predložena. Tudi v novejši zgodovini se je že marsikdaj izkazalo, da sta molitev in post začela reševati probleme, ki so bili težko rešljivi, kot npr. v Indiji, ZDA in tudi pri nas.

Molitev in post namreč globoko posežeta v misel in delovanje ljudi, da se zopet usmerijo k sebi, se vidijo v svoji duhovni resničnosti in se v želji po osvoboditvi začnejo boriti z mnogimi slepimi navezanostmi in vklenjenostmi ter usmerijo pogled na tisto, kar je bistveno in kar želi Bog. To pomeni željo po božjem blagoslovu, da bi nas Bog varoval tudi naprej, potem ko nas je spremljal pri pomembnih korakih osebne in narodne zgodovine.

Molitev prek meja domovine

Skupina Molitev in post za domovino zato vsako leto vabi vse Slovence tako doma kot tudi po svetu in vse sodržavljane, da s hvaležnim spominom na zgodovinske trenutke osamosvojitve in s prošnjo za domovino Slovenijo v molitveni devetdnevnici pred dnevom državnosti in še posebej v 24 urah molitve in posta Bogu skupaj izročimo našo domovino in zanjo ter za njene ljudi molimo ter prosimo za blagoslov. Prepričani smo, da lahko vsak doda kamenček v molitveni mozaik, ki je dar nas, verujočih, naši domovini ob njenem prazniku.

Ob 30. obletnici osamosvojitvenega plebiscita smo v lanskem decembru prvič organizirali osemdnevnico pred dnevom samostojnosti in enotnosti, hkrati pa smo prvič prek svetovnega spleta organizirali 24-urno neprekinjeno molitev, pri kateri so sodelovale različne skupine tako iz Slovenije kot tudi iz zamejstva in izseljenstva.

Zdajšnji člani iniciative so: Silvester Gaberšček, Primož Krečič, Mateja Maček, Jože Plut, Marjan Podobnik, Tone Rode, Silvestra Sadar, Bogdan Vidmar, Katarina Zupančič.

Pa Slovenska škofovska konferenca?

Škofje so na 123. redni seji SŠK, ki je potekala 3. maja 2021, sprejeli naslednje sklepe o praznovanju 30. obletnice slovenske samostojnosti v Katoliški cerkvi v Sloveniji:

  1. V nedeljo, 20. junija 2021, naj župniki darujejo svete maše za domovino. Župniki naj takrat blagoslovijo slovensko zastavo in jo izobesijo z zvonika ob prepevanju slovenske himne. Po sv. maši naj sledi kulturni program.
  2. Župniki in župnijske skupnosti naj se pridružijo pobudi 24 ur posta in molitve za domovino, ki bo od 21. junija od 18.00 do 22. junija do 18.00, ko bo sklep s slovesno sveto mašo za domovino v ljubljanski stolnici. Slovenski katoličani naj se pridružijo molitvi devetdnevnice za domovino, ki jo bodo prejeli župniki prek pastoralnih služb. Vsi župniki bodo prejeli podobice z molitvijo za domovino, ki naj jih razdelijo vernikom in jih povabijo k molitvi tudi po družinah.
  3. V četrtek, 24. junija 2021, ob 18.00 naj se po vseh župnijskih cerkvah zvoni v čast 30. obletnice samostojnosti in neodvisnosti.
  4. Dogodke in prireditve, ki so povezani s praznovanjem naše samostojnosti, naj duhovniki, redovniki in redovnice ter katoliške ustanove sporočijo na SŠK prek spletnega obrazca, ki je na spletni strani SŠK: http://katoliska-cerkev.si/30let-dogodki oz. nas e-naslov: [email protected].