Močna podpora življenju: nova vrhovna sodnica v ZDA

Amy Coney Barrett je postala za nova vrhovna sodnica v ZDA. To je čudovita novica za vse prihodnje rodove otrok, saj je z njenim imenovanjem odprava zlorabe ameriške ustave na področju splava končno postala realna možnost. Vemo, kako močan vpliv imajo ZDA prek svojih meja, zato bo ta odločitev imela pozitivne učinke za ves svet.

Organizatorji Pohoda za življenje z veseljem spremljamo pozitivne novice o spoštovanju pravic nerojenih otrok ter njihovih mater v stiski z vsega sveta: odločitev Ustavnega sodišča na Poljskem; nova ameriška vrhovna sodnica, ki podpira pravice nerojenih otrok; podpis Ženevskega soglasja za spodbujanje zdravja žensk in krepitev družine; odločitev afriške države Malavi, da ne legalizira splava itn.

Po svetu se širi zavedanje, da je nerojeni otrok človek s pravico do življenja

Vse to kaže, kako zelo se dviga zavest, da je nerojeni otrok človek s pravico do življenja ter da so matere, ki privolijo v medicinski splav, njegove druge največje žrtve. Načrtno večdesetletno tabuiziranje teh vprašanj po vsem svetu je končano. To je odlična novica in velika zmaga borcev za pravice nerojenih otrok po vsem svetu.

To nas navdaja z upanjem, da bosta človeška krutost in razčlovečenje nerojenih otrok kot najmlajših članov človeške družbe, ki se v neslutenem obsegu dogajata zadnjih petdeset let, kmalu preživeta. Zgodovina kaže, da gre razvoj človeške družbe naprej: odprava suženjstva, odprava rasizma, odprava smrtne kazni itn. Tako bo odpravljeno tudi nasilje nad nerojenimi otroki ter njihovimi mamami. Organizatorji Pohoda za življenje smo ponosni, da smo napredni del družbe, ki si prizadeva za to veliko civilizacijsko zmago za nerojene otroke, ki prihaja.

Pravica do življenja je osnovna človekova pravica, ki vsakemu pripada zato, ker je človek, ne glede na starost, spol ali zdravstveno stanje. Poljska je ugotovila, da diskriminacija ljudi na zdrave in bolne ni ustavna. Prepričani smo, da bo njenemu zgledu sledilo vedno več držav. Medicinski splav namreč vedno, če je uspešno opravljen, vzame življenje rastočemu otroku in do konca življenja rani mamo ter očeta. Katera operacija je še uspešna v medicini, če pacient umre?

Enostransko poročanje večine slovenskih medijev povzroča bolečino

Osebno me zelo boli enostransko poročanje v Sloveniji, kot da je splav nekaj dobrega, ko pa vsi vemo, da ni. S tem vsem materam, ki trpijo zaradi posledic splava, mediji sporočajo, da to, kar doživljajo ob splavu, ni nič. A trpljenje po splavu je krvavo boleče in traja celo življenje. Če želimo res dobro ženskam, ki trpijo zaradi teh posledic, potem jih nehajmo lažno prepričevati, da njihove bolečine ne obstajajo. Raje jim povejmo to, kar vsaka globoko v sebi čuti: da je bilo v njej živo bitje, njen potomec, da je otrok čudovit dar. Spodbujajmo mame, da bodo ljubile svoje otroke, ne pa da bodo končevale njihova življenja. To je pomembna naloga medijev. Če je ne opravljajo, je kri nerojenih otrok tudi na njihovih rokah.

Močna podpora življenju: nova vrhovna sodnica v ZDA in Ženevsko soglasje o zdravju žensk in krepitvi družine

K dvigu te zavesti bosta pomembno pripomogla tudi še dva dogodka. Izvolitev Amy Coney Barrett za novo vrhovno sodnico v Združenih državah Amerike je čudovita novica za vse prihodnje rodove otrok, saj je z njenim imenovanjem odprava zlorabe ameriške ustave na področju splava končno postala realna možnost. Vemo, kako močan vpliv imajo ZDA prek svojih meja, zato bo ta odločitev imela pozitivne učinke za ves svet.

Naslednji pomemben dogodek: podpis in objava Ženevskega soglasja o zdravju žensk in krepitvi družine, ki ga je podpisalo že 33 držav z vsega sveta, med njimi tudi ZDA. Žal med njimi še ni Slovenije. V dokumentu je poudarjena resnična skrb za zdravje žensk, pri čemer je izrecno poudarjeno, da končanje življenja otroka pred rojstvom ni del zdravstvenega varstva žensk niti ne sme biti smrt nerojenih otrok način uravnavanja rojstev v družbi. Družba ne sme siliti žensk, da morajo za dosego življenjskih ciljev žrtvovati svoje otroke.

Ženske si zaslužimo več. Tudi pošteno poročanje o temah, ki se tičejo smrti nerojenih otrok. Pošteno informiranje lahko rešuje življenja. Veseli me, da je v Sloveniji nekaj medijev, ki to počnejo, in se jim za to iz srca zahvaljujem ter tudi druge vabim, da se jim pridružijo.