MnenjeMeter: Svetlikov odstop

Vlada Boruta Pahorja se je po porazu na referendumu o malem delu znašla v največji krizi legitimnosti od njene izvolitve konec leta 2008. Eden od ključnih ministrov Pahorjeve ekipe je minister za delo Ivan Svetlik, ki ga čaka še en težak referendumski preizkus – pokojninska reforma, ki ji javno mnenje prav tako ni naklonjeno.

Matej Makarovič: ….  Prava dilema zato ni toliko v tem, ali naj odstopi minister, ampak v tem, ali bi morala odstopiti celotna vlada, saj ta očitno ne bo zmogla izvesti zastavljenih reform. Če si sedanja koalicija reform res želi, bi lahko k njim najbolj prispevala z odstopom celotne vlade in predčasnimi volitvami, ki bi pripeljale do vlade z večjo družbeno podporo. Vendar sem prepričan, da se to ne bo zgodilo in se bo agonija zato nadaljevala do rednih volitev.

Urban Vehovar: … Podobno velja za predčasne volitve. Te ne bi spremenile absolutno ničesar, kvečjemu bi ponovno izgubljali čas. Dejstvo je namreč, da so sedanje politične elite do skrajnosti skorumpirane in nesposobne in da potrebujemo čas, v katerem se morajo pojaviti politične alternative z jasno vizijo prihodnjega razvoja Slovenije. Prepričan sem, da je slovenska družba in država pred zlomom, ki ga sedanje elite, ne glede na to, ali so oblastne ali opozicijske, ne morejo rešiti. S to vlado moramo preživeti do naslednjih volitev, ne glede na to, da je v razsulu. Nova predčasna vlada in ministri ne bodo rešili ničesar.

Več: Siol