MnenjeMeter: Ali smo zato volili?

Takšnega povolilnega strankarskega manevriranja pa še ne. Del volivcev se čuti prevaranih, drugi so ogorčeni zaradi nespodobnih povabil k poslanskim prestopom. Ali so se za to borili, pardon, volili?

Matej Makarovič:

Seveda smo za to volili. Volilni sistem proporcionalno razporedi glasove, stranke pa morajo najti ustrezno kombinacijo za sestavljanje vlade. Prav je, da ima prednost stranka relativne večine, vendar ta prednost predvsem zaradi izrazite pogajalske nespretnosti in političnega neznanja Zorana Jankovića pač ni bila izkoriščena. Stranke so bile zato prisiljene iskati druge možnosti.

Sporno pa bi seveda bilo, če bi se stranke po volitvah obnašale drugače, kot so napovedovale pred volitvami. Denimo če bi Janković sklenil koalicijo z Janšo, kar je javno izključeval. Po drugi strani pa nobena od strank, ki sklepajo zdajšnjo koalicijo, ni pred volitvami z ničemer nakazovala, da bi šla v Jankovićevo, ne pa v Janševo vlado. Te stranke in voditelji so že bili cel mandat v vladi in so lahko zato njihovi volivci realno pričakovali, da se lahko še kdaj povežejo.

……

Vlado Miheljak:

Formalno ni nič narobe, če bo Janša sestavil koalicijo, drugo vprašanje pa je, kaj to pomeni. Ali na volitvah odločajo volivci ali pa volilna aritmetika in podmizno mešetarjenje. Hitro se je pokazalo, kdo je bil zaradi tega javnomnenjsko kaznovan – DeSUS, drastično pa Virant, očitno zato, ker ga volivci niso volili zato, da bi šel v desno koalicijo. Ljudje to čutijo kot prevaro, delno to velja tudi za Erjavčeve volivce. Lahko se tudi vprašamo, kdo je največ pridobil. Pahor, katerega del volivcev je odšel k Virantu in se po volitvah vrnili k SD. Levica je na volitvah dobila 44 poslancev, desnica 36, Virant je dejal, da je sredina.

……

Usoda opozicije bo odvisna od uspehov vlade in od tega, ali bo Pahor ostal predsednik SD. Če bo, bodo konflikti s PS ostali.

Več: Siol