MMC RTVSLO: Peticija za privatizacijo v tednu dni zbrala 8.500 podpisov

Pobudniki peticije za privatizacijo in depolitizacijo slovenskega gospodarstva so v enem tednu zbrali 8.500 podpisov. Odslej jih bodo zbirali na Prešernovem trgu, podporo pa iščejo še pri političnih strankah.

Peticija za privatizacijo se je pred tednom dni postavila ob bok peticiji proti privatizaciji, ki jo je pred mesecem dni pripravil ekonomist Jože Mencinger. “Izjemen odziv nas je presenetil,” je na tiskovni konferenci dejal Mark Boris Andrijanič iz Akademskega društva Pravnik.

Za peticijo stoji šest organizacij – poleg Pravnika še Mladi za spremembe, Evropska Slovenija, Svetilnik, IBEX – mladi za svobodno prihodnost in Misli svobodno. Za akcijo so se odločili spontano, za njimi pa, kot je dejal Andrijanič, ne stoji nobena politična stranka.

Peticiji so se pridružili številni državljani, ugledni podjetniki in ekonomisti, kot so Igor Akrapovič, Marjan Batagelj, Egon Zakrajšek, Janez Šušteršič, Žiga Turk, Rado Pezdir, Igor Masten, Boris Pleskovič in Sašo Polanec.

Peticijo bo v ponedeljek obravnaval odbor DZ-ja za monetarno politiko in finance. V četrtek zvečer so avtorji peticije za podporo povprašali tudi politične stranke.

“Dovolj izkoriščanja državnih podjetij”

Podpisniki menijo, da državno lastništvo preprečuje, da bi se hitreje otresli gospodarske krize. “Gre za zelo spontano iniciativo predvsem mladih ljudi, ki nas skrbi za državo,” je dejal Andrijanič. S peticijo želijo pobudniki dati glas posameznikom, ki imajo dovolj izkoriščanja državnih podjetij in njihovih dokapitalizacij.

Burger: Za gospodarstvo po sposobnostih

Raziskovalec društva Svetilnik Anže Burger pa je dejal, da je že dolgo prepričan, da je poleg neustreznega delovanja pravne države prav državno lastništvo eden izmed največjih zaviralcev razvoja v Sloveniji. “Privatizacija bo omogočila vzpostavitev normalnega gospodarstva, ki bo temeljilo na trgu in sposobnosti ljudi, ne pa na političnih povezavah,” je dejal.

Več lahko preberete na MMC RTV SLO.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.