Milovan Đilas: Novi razred

dzilas novi razredMilovan Đilas: Novi razred
Analiza komunističnega sistema

Urednik zbirke Izzivi svobode: dr. Lovro Šturm
Prevedel: Niki Neubauer
Uvodna beseda: dr. Bernard Nežmah
Izdajatelj: Inštitut Karantanija, Ljubljana
Založnik: Inštitut Nove revije, zavod za humanistiko,
Ljubljana
Število strani: 282
Cena: 14,90 EUR

Čakali smo 57 let, da je ta knjiga izšla v slovenskem jeziku, medtem ko je v svetu že izšla v nakladi preko tri milijone izvodov.

Milovan Đilas (1911–1995), črnogorski partizan, pesnik, pisatelj in politik, je bil po revoluciji od leta 1945 in do obsodbe leta 1954 član vrha takratnega jugoslovanskega komunističnega režima. V knjigi, ki je leta 1957 izšla v ZDA, predstavlja novi razred, kako je le-ta v revolucionarnem zanosu nastal in v kaj se je razvil. V uvodu knjige med drugim zapiše:»Moj cilj je bil predstaviti sliko komunističnega sveta, ne pa s posplošitvami filozofirati o njem«. Sodobnemu bralcu se ob prebiranju te, še danes aktualne knjige postavlja vprašanje, zakaj smo čakali 57 let na njen izid?

Eden izmed odgovorov je tudi ta, da njena vsebina razkriva našo polpreteklo zgodovino in njene akterje tako, kot jo nekateri še vedno nočejo prepoznati, hkrati pa tudi razkriva transformacijo sistema »novega razreda« v našo sedanjost, kar potrjujeta citata iz knjige:

»Novi razred oziroma njen izvršni organ – partijska oligarhija – se obnaša kot lastnik in to tudi dejansko je. Nobena, niti najbolj reakcionarna in najbolj buržoazna parlamentarna vlada ne more niti sanjati o takem monopolu v gospodarstvu.«

»Tito je v nekem intervjuju leta 1956 priznal, da so v zahodnih gospodarstvih tudi »socialistične prvine«, vendar jih tam v gospodarstvo niso uvedli »zavestno«. To pove vse: prav zato, ker je »socializem« v gospodarstvu vzpostavljen »zavestno« – z organizirano prisilo –, morajo komunisti ohranjati svoj despotski način upravljanja in svoj monopol nad lastništvom.«

Prispevek o knjigi v oddaji Poletna scena.

[vfb id=’40’]

Komentiraj