“Milan Kučan nas podi stran od demokracije”

Ob praznovanju 20. obletnice plebiscita so Nova Revija – Založba, Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka, Inštitut dr. Jožeta Pučnika in Inštitut Nove Revije organizirali okroglo mizo z naslovom Izziv svobode, poroča MMC RTV SLO.

V prispevku je nekaj zanimivih izjav gostov.

Miro Cerar: Eden ključnih problemov naše družbe je čustvena nedozorelost in pomanjkanje spoštovanja. Tudi družbene elite, ki so vzgled, bi morale začeti uporabljati bolj spoštljiv govor. Bili smo priča smešenju državnih institucij. Vsi so naenkrat ogorčeni, kako neki posamezniki ignorirajo parlamentarno komisijo in Komisijo za preprečevanje korupcije. Mediji se nič kaj dosti niso odzvali na žaljenje oseb na položajih. Kako pričakovati torej neko razsvetljenje, ko pa institucije same ne dajejo dobrega vzgleda.

Maja Sunčič: Milan Kučan nas podi stran od demokracije.

Brane Senegačnik: Poslušamo stare speve in pesmice iz nekega drugega časa.  /.. / Mišlenje, da se lahko ‘na horuk’ nekaj spremeni, lahko tudi v formalnih pogojih demokracije dobi široke vzvode.

Žiga Turk: Potrebujemo otroka, ki bo rekel: Cesar je gol.  / .. / Politčni sistem je slab, izbira je slaba, izid na volivah ne da jasnega mandata za spremembe, volilno telo je nezrelo. Vse to botruje temu, da izbiramo slabo. Kdaj je bila pred volitvami tema konkreten socialno-ekonomski program? Nikoli se ni govorilo o resnično pomembnih temah, kar pa je odgovornost medijev.

Foto, več: MMC RTV SLO