V Kamniku se zmaga nasmiha mlademu Mateju Slaparju

Matej Slapar, foto: P. Zupan

Ure do dneva D, ko bomo odločali o kamniškem županu, se počasi iztekajo. Kot slišimo od bolje poučenih Kamničanov, so Šarčevi organizirali večjo skupino ljudi, ki zadnje dni obiskujejo lokalne mnenjske voditelje, od katerih pričakujejo, da podprejo županskega kandidata Žavbija, še posebej pa naj bi bil pri teh dejanjih aktiven Marko Šarec, sicer bratranec predsednika Vlada. Govori se, da naj bi prav Marko bil novi kamniški podžupan, seveda če bo zmagal njihov županski kandidat, kar pa sedaj kaže, da se mu ne bo izšlo po načrtih.

Kot poroča Požarreport, so Šarčevi ljudje celo vzpostavili »poseben klicni center, kjer zdaj kličejo Kamničanke in Kamničane, naj volijo Igorja Žavbija. Pri tem je zanimivo, da se ti telefonski klici začenjajo z besedami “kličemo iz volilnega štaba Marjana Šarca”, čeprav Marjan Šarec na teh volitvah ne kandidira?!« … Šarčevi so angažirali celo razvpitega kamniškega nepremičninarja Miloša Njegovića Milovića, ki naj bi osebno klical izpadle županske kandidate in jim grozil – citiramo naše vire – z “neslutenimi posledicami”, če v drugem krogu ne bodo podprli Igorja Žavbija.«

Torej je v Kamniku »vojno stanje«, lahko se celo bojimo, da se lahko zgodi kaj nepredvidenega, saj nekaterim “pregoreva”. Sreča pa je, da je Žavbijev nasprotnik Matej Slapar, po poklicu ekonomist, umirjenega značaja, okoli sebe pa je zbral pomočnike, ki so visoko etični in se jim zgoraj zapisano podtalno delovanje upira. Ubrali so kampanjo, ki se je v prvem krogu pokazala za zmagovito.

In res je bila zmagovita njegova kampanja. Naj bralce spomnimo, da so v Šarčevem taboru pričakovali gladko zmago, baje so si med štetjem glasov že nazdravljali, po zaključku štetja glasovnic prvega kroga pa so se morali, čeprav težko, sprijazniti z zmago Mateja Slaparja. Zmagovalec prvega kroga je očitno glasnik nove politike v Kamniku in očitno še eden od bodočih perspektivnih slovenskih politikov, ki se kalijo v kamniški lokalni politiki. Všeč mi je, tako mi pritrjujejo tudi številni drugi, da Slapar išče široko ljudsko podporo izven svoje politične stranke, prihodnost pa vidi vzpostavljanju gospodarskih temeljev, ki se po njegovo pričnejo že v osnovni šoli, kjer je potrebno »mlade že v dovolj zgodaj usmeriti tudi v poklice in veščine, ki konvencionalno niso predstavljeni in prisotni (spajkanje, modeliranje, rezkanje, spletne aplikacije,…).« Slapar se tudi zaveda, da »mora Občina  gospodarstvu zagotoviti ustrezno podporo z zagotovitvijo ustreznih zemljišč in infrastrukture, zato je ena mojih nujnih županskih prioritet hitro sprejetje ustreznega občinskega prostorskega načrta in zagotovitev komunalne opreme poslovnih. Ustrezne prostorske podlage bodo ključne za razvoj podjetništva, turizma in gospodarstva.« Torej je Slapar eden tistih mladih izobražencev, ki svojo prihodnost vidi v Kamniku in ne razmišlja, da bi odšel iskat priložnosti na tuje.

Takšnega razmišljanja pri Žavbiju ne zaznamo, saj se njegov program opira zgolj na podporo Vlade in njenega predsednika, ki naj bi iz Ljubljane skrbel za svojega miljenca. Tako nekako lahko celo razberemo tudi iz grafične podobe Žavbijeve volilne kampanje.

Prepričan sem, da je Slapar boljša izbira za Kamnik, saj je sam osebno s svojim zavzetim in zagnanim delovanjem predvsem na področju spodbujanja razvoja gospodarstva in podjetništva ter spodbujanja mladih podjetnikov, že pokazal, da zna učinkovito povezovati, združevati, motivirati in realizirati zadane cilje v prid vseh Kamničank in Kamničanov. Pri Žavbiju tega ni bilo opaziti, saj je ves čas zvesto služil svojemu šefu, kar ne more biti dovolj cenjena referenca za bodočega župana ene od večjih slovenskih občin.

Seveda je res, odločali bodo seveda moje drage sokrajanke in sokrajani. Jaz imam zgolj en glas, ki bo za Slaparja. Sem pa s tem prispevkom lahko povedal, da v Slaparju vidim upanje, da se v Kamnik vrne organizacijska in politična kultura, ki smo jo bili vajeni v letih po osamosvojitvi, tudi v času Smolnikarja in vse do prihoda Šarca na kamniško občino. Ali kot pravi Matej Slapar: »Zagnano gremo naprej!«