Manj znani ljudje, ki so junaško kljubovali komunističnemu totalitarizmu

Spomladi smo na Gimnazijo Želimlje prejeli zanimivo vabilo za sodelovanje na mednarodni konferenci »Nenápadní hrdinovia« v Bratislavi. Ko smo uspešno prevedli naslov, smo ugotovili, da bodo na konferenci mladi iz različnih srednjeevropskih in vzhodnoevropskih držav v dneh okrog 17. novembra predstavili manj znane ljudi, ki so junaško kljubovali komunističnemu totalitarizmu. Odzvali smo se vabilu.

Janez Nagode in Lovrenc Cink sta predstavila zgodbo gospe Ide Meglen iz Kompolj, ki je doživela veliki slovenski eksodus na Koroško, vrnitev in pritiske komunističnih oblastnikov na slovenske kmete. Eva Logar in Jacinta Drnovšek pa sta opisali življenje duhovnika Vinka Prestorja, ki ga je tajna politična policija (Udba) preganjala zaradi njegove neustrašenosti, inteligence in odločitve za duhovništvo. Oba slovenska junaka smo predstavili zbranemu občinstvu v prelepi Primasovi palači v Bratislavi. Dogodka so se udeležili visoki slovaški politični predstavniki in slovenski veleposlanik v Bratislavi, dr. Stanislav Raščan. Popoldne smo nadaljevali program pri spominski tabli tamkajšnjega zapora, v katerem so bili zaprti in usmrčeni številni borci za svobodo. Dijaki salezijanske gimnazije Želimlje smo bili veseli srečanja z nečakom salezijanskega mučenca Tita Zemana. Dan smo zaključili z literarnim dogodkom v podporo napadeni Ukrajini.

Polaganje vencev pri devinskem gradu ob Donavi

Naslednji dan smo obeležili obletnico Žametne revolucije s polaganjem vencev pred spomenik ubitim pri poskusih prečkanja železne zavese na sotočju Donave in Morave. Tam smo se srečali s slovaško predsednico, ministri, bratislavskim županom, veterani in disidenti. Posebej ganljivo je bilo srečanje z Branislavom Borovskym, ki ga je komunistična oblast aretirala pri poskusu tihotapljenja Biblij na Češkoslovaško, kar je pritegnilo celo pozornost tedanjega ameriškega predsednika Ronalda Reagana, ki se je odločno odzval na takšno teptanje verske svobode. Zvečer je sledila še velika državna slovesnost v Slovaškem narodnem gledališču.

Med obiskom na Slovaškem smo spoznali mnogo živih in pokojnih ljudi, ki so s svojim pogumom kljubovali nedemokratičnemu sistemu. Doživeli smo globok pomen stavka prej omenjenega ameriškega predsednika:

»Svoboda je krhka in do izumrtja je nikdar ne loči več kot ena generacija … Zanjo se moramo boriti in vsaka generacija znova jo mora braniti.«

Jurij P. Emeršič z dijakoma in dijakinjama.1 komentar

  1. Najbolj je komunistom kljuboval Janez Jansa: pri 17 he vstopil med komuniste in Josipu Brozu lezel v rit 100 na uro

Comments are closed.