Mamić pred odpovedjo in odgovarja cenzorjem

Avtor: B.S. Vir: Demokracija. Novinar Primorskih novic Tino Mamić je, ko je v intervjuju spregovoril o cenzuri na omenjenem dnevniku, prejel pisno opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, je novinar zapisal v sporočilu za javnost. Pojasnil je, da je do cenzure prišlo, ker je citiral znanega znanstvenika, ki je kritiziral nekdanjega predsednika republike Milana Kučana.

Po Mamićevih besedah je bil citat Aleša Štrancarja po mnenju odgovorne urednice popolnoma nerazumljiv, temu pa je pritrdil tudi direktor Leon Horvatič, zato so objavo kratkega članka 28. maja zavrnili. Kot je pojasnil Mamić, so ga po cenzuri na tedniku Demokracija prosili za intervju, v katerem je opisal pritiske, ki jih je več let doživljal na Primorskih novicah.

Horvatič ga je nato v torek zjutraj po elektronski pošti obvestil, da se mora zglasiti pri njemu, je pojasnil Mamić in dodal, da je direktor zavrnil prošnjo, da sestanek zaradi Mamićevih obveznosti prestavi ter dejal, da bo odsotnost smatral za kršitev delovnih obveznosti. “Direktor Horvatič mi je na polurnem sestanku v njegovi pisarni povedal, da mi zaradi kratkega intervjuja, ki sem ga dal tedniku Demokracija, daje pisno opozorilo pred odpovedjo,” je zapisal Mamić.

Mamić je o cenzuri obvestil Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), ki se je na dogodek že odzvalo. V upravnem svetu ZNP so v sporočilu za javnost zapisali, da protestirajo proti nedopustnemu pritisku vodstva Primorskih novic na Mamića. “Mediji, med katerimi so tudi Primorske novice, so del javnosti in morajo biti kot taki prav tako podvrženi njeni kritiki in nadzoru, četudi ta prihaja znotraj njih samih,” so zapisali v ZNP.

Poskus utišanja tistih, ki opozarjajo na napake medijev, je zato napad na javno besedo in poskus prikrivanja stvari, so zapisali v ZNP in vse novinarje, ki so deležni podobnih pritiskov, pozvalo, naj se jim ne uklonijo, urednike in vodstva medijskih hiš pa, naj ne omejujejo pluralnosti mnenj znotraj medijskih hiš. Dodali so še, da bodo o dogodku obvestili tuje mednarodne novinarske organizacije.

Avtor: Tino Mamić. Vir: Mouja besejda.

Moji cenzorji, ki sem jih sam že nekajkrat ulovil na laži, pravijo da lažem jaz. Papir pač prenese vse. Dejstvo je, da sem še vedno edini odgovorni urednik Primorskih novic (PN), ki mu je naklada rasla pol leta zapored. Za 2% sem v slabega pol leta povečal prodano naklado, za 10% storilnost novinarjev in za 10% povečal število strani. In to pri enakih stroških in čeprav je takrat število bolniških naraslo za 100%.
Leon Horvatič in Vesna Humar sta v enem letu izgubila še enkrat toliko bralcev kot jih je moja takratna ekipa pridobila v pol leta. Od moje odstavitve (2006) je branost Primorskih novic (NRB) padla skoraj za polovico.
V tem trenutku je časnik PN v težavah, saj se vodstvo s sindikatom pogaja o nižanju plač. A to za urednike ni problem. Problem je, ko nekdo objavi citat, v katerem svetovno znani znanstvenik kritizira nekdanjega predsednika države Milana Kučana. Človeku gre na smeh.
Ko me bodo vrgli iz službe, bom začel tiskati in prodajati majice s prečrtano številko 133. Tako smo v času ranjke Juge protestirali zoper verbalni delikt. Očitno se od takrat ni veliko spremenilo. Takrat so te oblasti lahko vrgle v zapor, danes pa te medijski šefi mečejo iz službe.
Na sestanku z direktorjem sem rekel, da je na koledarju letnica 2012, ne pa 1985.
Odgovorni urednik sem postal 14. julija 2006, na obletnico padca Bastilje, kar je formalni začetek francoske revolucije. Kot vemo, se je francoska revolucija povsem spremenila in izrodila: slednjič se je idej polastil Napoleon in vse obrnil v imperialno vojno zoper celotno Evropo. Kako se je zgodba končala, vemo.
—————-
*Številk ne želim objaviti, ker gre za poslovno skrivnost. Vsekakor pa primerjava povprečne prodane naklade med mesecem junijem 2006, ko je PN vodil drugi urednik, in mesecem decembrom 2006, ko so mene dostavili, kaže rezultat + 2%. Trend rasti je povsem jasen, saj ni noben mesec slabši od prejšnjega. Moji kasnejši šefi pravijo, da so rezultati naključni, da je bila rast zaradi vremena in zaradli lokalnih volitev. Ali pa zaradi nagradne igre, ki smo jo takrat imeli.
Ob tem se sprašujem. Zakaj potemtakem nagradne igre ne ponovimo? Smo mar tako butasti, da ne naredimo tistega, kar veča naklado?
Volitev je bilo pred in po letu 2006 še veliko, tudi veliko pomembnejših od koprskih lokalnih. A vendar se to na nakladi nikoli ni poznalo kar šest mesecev. Zakaj?
Glede vremena pa so očitno leta nastopile dramatične klimatske spremembe, saj ni več takega vremena, da bi naklada rasla.