Makarovič, Vehovar in Kline o protestih

Avtor: Aleksander Kolednik. Vir: Siol. Protesti, ki so se ta teden iz Maribora razširili v Ljubljano, so se pojavili ravno zadnji teden pred drugim krogom predsedniških volitev, na katerih se bosta za predsedniški stolček “spopadla” Borut Pahor in Danilo Türk.

“Posredna povezava med protesti in kampanjo je zelo očitna”

Sociolog Matej Makarovič meni, da čisto neposredne povezave med protesti in kampanjo najbrž ni, posredna povezava pa je po njegovem mnenju zelo očitna, saj so nekateri politični in civilnodružbeni akterji, ki proteste zelo jasno podpirajo in so jih deloma tudi pomagali sprožiti, hkrati tudi podporniki predsednika Türka, ki “proteste javno zelo jasno podpira na način, ki ga zlahka razumemo kot nadaljnjo spodbudo k protestom in njihovi širitvi”.

“Domnevam, da Türkov štab in njegovo širše ozadje ocenjujeta, da bi lahko splošna radikalizacija družbene klime Türku koristila, zato skušata ne le spodbujati, ampak tudi instrumentalizirati proteste. Res je sicer, da Türk glede na raziskave, ki mu napovedujejo zelo verjeten poraz, nima več skoraj česa izgubiti, vendar gre pri tem za zelo nevarno igro. V protestih je namreč ravno toliko nepredvidljive spontanosti, da se lahko v bližnji prihodnosti obrnejo proti komurkoli, tudi proti tistim, ki so jih v določeni meri pomagali režirati, in pripeljejo v položaj, kjer ne bo zmagovalca, ampak samo zelo veliko poražencev,” je prepričan Makarovič.

“Izrabiti splošno nezadovoljstvo za napad na vlado bi bilo podlo”

Urban Vehovar, prav tako sociolog, meni, da protesti niso del predvolilne kampanje, ampak izraz procesov, ki so v Sloveniji potekali v zadnjih dvajsetih letih, in odgovor na delovanje slovenskih oligarhičnih, tako političnih kot gospodarskih, elit.

Prepričan je, da ima premier Janez Janša težavo, “ker preprosto vse breme tega, kar se je dogajalo v zadnjih 20 letih, pade na to vlado”. “Popolnoma jasno je, da je ta vlada soodgovorna za stanje v družbi, saj del političnih elit sestavljajo tudi elite, ki so v tem trenutku del slovenske vlade. Te elite so soodgovorne za stanje v družbi in gospodarstvu, absolutno pa niso odgovorne v tej meri, da bi jim lahko naprtili 100-odstotno odgovornost.”

“Obstaja nevarnost, da bi se poskušalo izrabiti nelagodje in splošno nezadovoljstvo v družbi za napad na trenutno vlado. To bi bilo izrazito manipulatorsko in podlo. Janša nosi približno 25 odstotkov odgovornosti za stanje v državi, preostalo pa nosijo preostale, domnevno leve elite,” je poudaril.

“Če so protesti del predvolilne kampanje, potem je to lahko problematično”

Miro Kline s Fakultete za družbene vede nam je povedal, da se v povezavo med protesti in volilno kampanjo ni toliko poglabljal, da bi lahko to temo podrobneje komentiral, vseeno pa upa, da protesti niso del kampanje, ampak izražanje nakopičenega besa zaradi tega, kar počne politika, ki se po istem vzorcu ponavlja v Mariboru, Ljubljani ali Kranju. “Če so del predvolilne kampanje, potem pa je lahko to malo bolj problematično,” je dodal.

Vir: Siol