M. Škoberne, iskreni.net: Revolucionarne zahteve žensk sveta

130 združenj iz 40 držav sveta je pred dnevom žena pripravilo deklaracijo, v kateri pozivajo k obrambi ženske identitete in materinstva.

Ob 8. marcu, dnevu žena, bomo verjetno slišali marsikaj o trenutnem položaju žensk, ki ni takšen, kakršnega bi si želeli in za zdravo družbo potrebovali. Slišali bomo tudi številne pozive in zahteve glede neenakosti, ki bi jih še morali odpraviti.

A zdi se, da so mnoga od teh prizadevanj in zahtev, čeprav večinoma osnovana na podlagi resničnih krivic in zato več kot upravičena in čeprav prihajajo s strani žensk, vendarle krojena bolj po moški meri, oddaljena od resnične ženske narave in včasih ozko normativna (ali celo izključujoča) glede tega, kaj naj bi za (vse) ženske predstavljalo enakopravnost, izpolnjenost, uspeh in srečo.

Deklaracijo so 4. marca že predstavile v Evropskem parlamentu v Bruslju in v Madridu, 14. marca pa jo bodo predstavile tudi na sedežu ZN v New Yorku na 59. srečanju odbora za status žensk. K podpori deklaracije s svojim podpisom pa želijo povabiti ženske z vsega sveta.

Leonor Tamayo, predsednica omenjenega španskega združenja, je ob predstavitvi deklaracije povedala: »Do sedaj sta ženski pogled skušali monopolizirati ideologija spola in radikalni feminizem. Tega je sedaj konec. Sedaj je prišel naš čas, čas novega feminizma in žensk v pomenu prave ženskosti. Čas za resnične ženske. Nismo pripravljene dopustiti, da bi mednarodne institucije še naprej razvijale strategije, ki ne upoštevajo ženske identitete, ki je ob tem prezrta in napadena. Ženske sveta želimo državnim in mednarodnim političnim institucijam in zakonodajalcem posredovati sporočilo, da me, ženske sveta, mislimo, verjamemo in ljubimo.«

Več lahko preberete na iskreni.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.