M. Merljak, Radio Ognjišče: Kompromis je korak nazaj

Predstavniki koalicijskih strank, socialdemokratske stranke (SPÖ), ljudske stranke (ÖVP) in zelenih so v petek, 10. februarja 2017, predstavili izsledke dogovora o besedilu nove deželne ustave. Novi usklajeni predlog se opira na zvezno ustavo. Rudi Vouk in Nanti Olip sta nad kompromisom razočarana.

7. člen deželne ustave bodo dopolnili z besedilom, ki se bo nanašal na 8. člen zvezne ustave. Ta sicer ne omenja le slovenske skupnosti, temveč govori o jezikovni in kulturni raznolikosti Avstrije. Omenja avtohtone narodne skupnosti v Avstriji in dodaja, da je treba spoštovati in negovati njihovo kulturo in jezik. Koalicija pa se je strinjala tudi, da bodo ohranili omembo slovenske skupnosti.

Odvetnik Rudi Vouk, tajnik Društva slovenskih pravnikov, je po poročanju slovenskega uredništva ORF, v izjavi zapisal, da kompromis pomeni korak nazaj. Novo besedilo uvaja nemški jezik kot edini deželni jezik, za narodno skupnost pa poudarja, da je manjšina. Niti pojem „narodna skupnost“ ne pride do veljave. Torej po tem takem ni drugega deželnega jezika, pogreša prostovoljno hoteno priznanje slovenski narodni skupnosti. Da “skrb dežele velja vsem sodeželanom v enaki meri“, je po mnenju Vouka prav tako samoumevno. Ob tem zaznava, da niso več omenjene občine. Če izsledek bere kot pravnik, pride do zaključka, da so spet enkrat uveljavili svoje mnenje nacionalisti.

Več: Radio Ognjišče